Czeskie pączki smakują nieziemsko. Gdy ich spróbowałam po raz pierwszy zdobyłam przepis

Czeskie pączki smakują nieziemsko. Gdy ich spróbowałam po raz pierwszy zdobyłam przepis

Dodano: 
Czeskie pączki
Czeskie pączki Źródło: Shutterstock / Ziza Stupkova
Pączki doskonale smakują nie tylko w Tłusty Czwartek. U naszych południowych sąsiadów – Czechów, robi się je nieco inaczej. Na wierzch pączków kładzie się dwa dodatki, co daje przepyszny efekt.

Popularność pączków wzrasta w Polsce przed Tłusty Czwartkiem. Cukiernie wręcz prześcigają się w sposobie ich podania. Mamy do wyboru pączki z nadzieniem różanym, budyniowym, czekoladowym, wegańskie, staropolskie, czy amerykańskie. Trudno znaleźć jednak te czeskie, z charakterystyczną mieszanką powideł i twarogu. Aby je zjeść, trzeba jechać na wycieczkę albo przygotować je samemu.

Czym czeskie pączki różnią się od tych popularnych w Polsce?

Z podróży do Czech przywiozłam przepis na tamtejsze pączki – Vdolky. Są one mniejsze i bardziej płaskie niż te popularne w Polsce. Zamiast konfitury różanej, znajdziemy na nich solidną porcję twarogu oraz ulubionych powideł. To bardzo ciekawe i udane połączenie smakowe.

Jak przygotować czeskie pączki?

Najważniejszą częścią pączków jest zawsze ciasto. Gdy będzie puszyste i delikatne, pączki z pewnością wyjdą smaczne. Ważne jest, by ciasto dobrze wyrobić, a potem dać mu wyrosnąć.

Przepis: Czeskie pączki

Pączki z dodatkiem powideł i twarogu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
czeska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • 450 g mąki
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • słoik ulubionych powideł
  • 150 g twardego twarogu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDrożdże wkrusz do miski, wymieszaj z dwiema łyżeczkami cukru. Zostaw na 5 minut. Po tym czasie wsyp do miski mąkę, sól, cukier wanilinowy, wbij jajka i wlej ciepłe mleko. Składniki wymieszaj, a potem zagnieć z nich gładkie ciasto. Gdy przestanie się lepić do rąk, odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.
  2. Formowanie pączkówPonowie wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj je na grubość około 2 centymetrów. Szklanką wykrawaj z niego krążki. Ewentualnie z ciasta możesz odrywać małe porcje, formować z nich kulki i spłaszczać je. Pączki przykryj, pozostaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Smażenie pączkówNa patelni rozgrzej olej. Smaż pączki na niewielkim ogniu, aż z dwóch stron nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Wykańczanie pączkówNa każdy pączek nałóż łyżkę ulubionych powideł. Mogą być np. śliwkowe lub truskawkowe. Na koniec posyp je solidną dawką pokruszonego twarogu.

Czeskie pączki – cenne wskazówki

Czeskie pączki podaje się zazwyczaj na słodko. Najczęściej z powidłami śliwkowymi, dżemem, serem twarogowym lub bitą śmietaną. Choć można je też jeść posypane cukrem pudrem. Oto kilka wskazówek dotyczących ich przygotowania.

  • Ciasto na pączki musi być dobrze wyrobione. Potem trzeba je przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość. Odpowiednie wyrośnięcie jest kluczowe dla uzyskania lekkich i puszystych pączków.
  • Czeskie pączki można smażyć lub piec w piekarniku. Smażone pączki są bardziej kaloryczne, jednak bardziej miękkie i z chrupiącą skórką na zewnątrz.
  • Vdolky można jeść na słodką przekąskę, podawać jako deser, a nawet jako słodkie śniadanie.

Czytaj też:
Przepis na te bułeczki znalazłam w notatniku kochającej podróże znajomej. Od razu mi posmakowały
Czytaj też:
To najlepsze bułeczki z malinami. Odkryj przepis na puszysty wypiek, który zdradziła pewna Szwedka