Sąsiadka przyniosła mi owoce ze swojego ogrodu. W mig zrobiłam z nich obłędny deser

Sąsiadka przyniosła mi owoce ze swojego ogrodu. W mig zrobiłam z nich obłędny deser

Dodano: 
Beza z owocami jagodowymi
Beza z owocami jagodowymi Źródło: Kaboompics
Beza z owocami jagodowymi to deser idealny. Co roku robię go dla bliskich. Tym razem, dzięki sąsiadce, która przyniosła mi świeże porzeczki i maliny, wyszedł jeszcze smaczniejszy.

Beza to jeden z najbardziej eleganckich deserów, jakie znam. Mam do niej ogromną słabość, a moją ulubioną wersją jest ta z letnimi, lekko kwaśnymi owocami. Kiedy więc sąsiadka podzieliła się ze mną swoimi zbiorami z działki, wiedziałam, że nie mogę ich inaczej wykorzystać. Sięgnęłam po swój sprawdzony przepis i przygotowałam pyszne ciasto.

Jak zrobić wyśmienitą bezę z owocami?

Beza jest przyjemnie słodka. Ma wspaniałą lekko chrupiącą skorupkę z białek i cukru, a jej środek jest niesamowicie kremowy za sprawą ubitego ze śmietanką mascarpone. Letnie owoce o delikatnie kwaśnej nucie świetnie z tymi elementami kontrastują.

Choć przygotowanie tego deseru z owocami wymaga odrobiny wysiłku i zręczności, zdecydowanie warto podjąć się tego wyzwania. Schłodź więc dobrze nabiał na krem, starannie oddziel białka od żółtek i przystąp do działania. Podążając za wskazówkami, a przede wszystkim nie spiesząc się, przygotujesz słodycz, która olśni twoich gości.

Przepis: Beza z owocami jagodowymi

Rozpływający się w ustach deser z przyjemnym kremem i letnimi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

Na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 70 g świeżych malin
  • 50 g czerwonej porzeczki

Na krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na bezęBiałka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej miksując, stopniowo wsypuj cukier. Dodawaj do łyżka po łyżce, każdą porcję wprowadzając, po tym, jak poprzednia już się rozpuści. Do gęstej i błyszczącej piany wlej sok z cytryny i wsyp mąkę ziemniaczaną. Rozmieszaj produkty.
  2. Pieczenie bezyPianę podziel na dwie porcje. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformuj z nich kręgi tej samej wielkości. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 5 minut. Zmniejsz nastawę piekarnika do 120 stopni Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez 90 minut przy włączonym termoobiegu. Po tym czasie wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj jeszcze 15 minut. Wyjmij blachy na zewnątrz i przenieś bezowe blaty na kratkę. Wystudź.
  3. Szykowanie kremuMascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieść w dużej misce. Miksuj przez 5 minut, aż masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i wszystkie składniki się połączą.
  4. Składanie deseruNa jeden z blatów bezowych wyłóż cały krem. Wyrównaj jego powierzchnię. Ostrożnie ułóż drugą bezę, lekko ją dociskając. Wierzch deseru udekoruj umytymi i osuszonymi owocami jagodowymi.

Jak podawać bezę z owocami jagodowymi?

Deser fantastycznie smakuje w towarzystwie mocnej czarnej kawy lub herbaty. Nie wymaga już żadnych dodatków, ale dla efektu odświeżenia i bardziej eleganckiego wyglądu porcji możesz podać go z listkami mięty.

Możliwe warianty deseru z owocami

Owoce do bezy możesz też dodać w postaci delikatnego kwaskowego dżemu. Podgrzej je wcześniej w garnuszku z odrobiną wody i niewielką ilością cukru, a następnie ostudź. Taką smakowitą mieszankę rozłóż na kremie z mascarpone i śmietanki. Upewnij się tylko wcześniej, że jest wystarczająco chłodna. Nie chcesz,by krem wypłynąć na zewnątrz twojej bezy.

Powyższą wersję deseru możesz też przygotować, korzystając z owoców mrożonych. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Wystarczy, że dłużej podgrzejesz, by odparować nadmiar wody. To prosty patent zrobienie pysznej bezy poza sezonem.

Czytaj też:
Lodowe jagodzianki to hit tego lata. Za ten pomysł ktoś powinien dostać medal
Czytaj też:
Przepis na to pyszne i proste ciasto dostałam od przyjaciółki. Jadła je podczas wakacji we Francji i była zachwycona

Źródło: Smaki.pl