Ta lekka rolada to hitowy deser w moim domu. Poznaj przepis z efektem WOW

Ta lekka rolada to hitowy deser w moim domu. Poznaj przepis z efektem WOW

Dodano: 
Rolada z truskawkami
Rolada z truskawkami Źródło: Pixabay / RitaE
Mamy dla was przepis na efektowny deser, który zaskoczy wszystkich gości. Doskonale sprawdzi się w letnie dni, bo jest lekki i pachnie owocami. A jego przygotowanie z naszymi podpowiedziami będzie całkiem proste.

Taką roladę pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama robiła ją na różne uroczystości rodzinne, bo deser wyglądał elegancko i wszyscy się nim zajadali. Teraz ja też czasami robię ten specjał i wśród moich bliskich również robi on furorę. A owoce dobieram w zależności od tego, jakie są właśnie dostępne.

Jakie owoce warto dodać do rolady?

Do rolady biszkoptowej najlepiej nadają się świeże, sezonowe owoce. Wyglądają one apetycznie, a poza tym są pełne smaku i aromatu. Można też jednak sięgnąć po owoce z puszki, np. brzoskwinie, gruszki. Ważne jest, by owoce były dość miękkie. Dzięki temu nie będą utrudniały krojenia rolady i nie zniszczą jej apetycznego przekroju. Dlatego dobrze tu sprawdzą się np.: truskawki, maliny, jagody, borówki, brzoskwinie, kiwi.

Jak zrobić roladę biszkoptową z bitą śmietaną i owocami?

Przygotowanie rolady zacznijcie od upieczenia cienkiego ciasta biszkoptowego. Można je zrobić nawet 1-2 dni wcześniej. Roladę warto nadziać bitą śmietaną i owocami co najmniej kilka godzin przed podaniem, a najlepiej dzień wcześniej. Po tym czasie biszkopt nabierze odpowiedniej wilgotności i cały deser będzie o wiele lepiej smakować.

Przepis: Rolada biszkoptowa z truskawkami

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i kawałkami truskawek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Na nadzienie:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 300 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie biszkoptuNa biszkopt białka ubij do białości. Ubijaj je dalej, stopniowo dodając cukier, aż powstanie gęsta, sztywna piana. Wymieszaj ją delikatnie z żółtkami i szczyptą soli. Na pianę przesiej mąkę, całość delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie biszkoptuDużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto, równomiernie rozprowadź. Piecz 10-12 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się lekko zrumieni.
  3. Zwijanie biszkoptuJeszcze ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem. Ostrożnie zdejmij z niego papier i zwiń go w rulon. Pozostaw w ściereczce do wystygnięcia.
  4. Przygotowanie nadzieniaOwoce opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  5. Nadziewanie roladyBiszkopt ostrożnie rozwiń, zdejmij ze ściereczki. Posmaruj go bitą śmietaną, pozostawiając wolne brzegi. Krem równomiernie posyp kawałkami owoców. Roladę ostrożnie zwiń, zaczynając od tego samego brzegu, co poprzednio. Roladę zawiń w papier do pieczenia i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  6. Dekorowanie roladyGdy biszkopt nasiąknie kremem i nieco zmięknie, zdejmij z niego papier. Ciasto ułóż na podłużnym talerzu lub półmisku. Posyp cukrem pudrem. Jeśli chcesz możesz go też ozdobić bitą śmietaną i kawałkami owoców.

Rolada biszkoptowa – wskazówki

Wykonanie rolady biszkoptowej nie jest zbyt trudne. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach.

  • Ciasto na roladę biszkoptową piecze się w formie cienkiego placka, o grubości podobnej do omleta. Dzięki temu ciasta nie trzeba przekrawać na blaty.
  • Upieczony biszkopt należy przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem i zwinąć go w roladę, póki jest jeszcze ciepły. Dzięki temu nada mu się charakterystyczny kształt i uniknie późniejszych pęknięć.
  • Biszkopt należy rolować począwszy od dłuższego końca i owinąć go ściereczką. W tej formie należy go pozostawić do wystygnięcia, a nawet do nadziania.
  • Bitą śmietanę warto utrwalić zagęstnikiem lub żelatyną. Dzięki temu pozostanie puszysta i nie będzie podchodziła wodą.
  • Przed posmarowaniem biszkoptu bitą śmietaną, zrolowane ciasto należy ostrożnie rozwinąć.

Czytaj też:
Najlepsze ciasto z malinami robię bez pieczenia. Przepis mam od cioci Krysi, która robi mistrzowskie desery
Czytaj też:
To mój sposób na szybkie ciasto na niedzielę. Malinowe tiramisu robię bez pieczenia

Źródło: smaki.pl