W upalne dni każdy szuka ochłody. A najlepiej działają wtedy zimne napoje i lody. Jeśli chodzi o te ostatnie, to staram się robić je domowym sposobem, bo wiem, że nie zawierają zbędnych dodatków. Moim ostatnim odkryciem są lody z zamrożonych bananów. Robi się je prosto, a doskonale wyglądają i smakują.
Lody owocowe – wskazówki
Lody owocowe są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zwłaszcza, jeśli zrobisz je domowym sposobem ze świeżych owoców.
- By powstały proste lody owocowe, wystarczy zblendować owoce, np. truskawki, maliny i je zamrozić. Jeśli mają być mniej zawiesiste, można wymieszać je z odrobiną wody mineralnej. Oczywiście można je też ciut dosłodzić, jednak zdrowsze i bardziej orzeźwiające będą bez dodatkowego cukru.
- Zblendowane owoce można też połączyć z jogurtem naturalnym, by otrzymać lody owocowo-jogurtowe. Smaczne też będą lody z dodatkiem śmietanki. Można ją wcześniej ubić na sztywno, dzięki czemu lody zyskają kremową konsystencję.
- Najprostsze lody owocowe zrobisz zamrażając świeże owoce. Tu doskonale sprawdzą się banany, truskawki, kawałki kiwi czy mango.
- Z owoców tych możesz też zrobić lodowe szaszłyki. Pokrój je tylko w dużą kostkę, nadziej na patyczki do szaszłyków i zamroź.
Jak zrobić lodowe banany?
Przygotowanie lodowych bananów jest bardzo proste i zajmuje nie więcej niż 10 minut. Trochę czasu zajmie jednak zamrożenie owoców. Na szczęście nie jest to dla nas zajmujące, a jedynie wymaga nieco cierpliwości.
Przepis: Mrożone banany w czekoladzie
Zamrożone połówki bananów obtoczone w pysznych składnikach
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju kokosowego lub śmietanki
- 50 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Zamrażanie bananówBanany obierz, każdy przekrój na dwie części, w szerszą część wbij patyczek do lodów lub pół patyczka do szaszłyków. Banany ułóż w zamrażarce na papierze do pieczenia. Pozostaw na 2-3 godziny do zamarznięcia.
- Przygotowanie polewy i posypkiOrzechy włoskie przebierz, drobno posiekaj, wysyp na płaski talerzyk. Czekoladę połam na kawałki, umieść w kubku. Dodaj olej lub śmietankę i rozpuść ją w gorącej kąpieli wodnej.
- Wykańczanie lodówZmrożone banany zanurzaj najpierw w płynnej czekoladzie, a potem od razu obtocz lub posyp je w orzechach. Możesz je od razu podawać albo włożyć jeszcze na 10-15 minut do zamrażarki, by polewa dobrze zastygła.
Inne pomysły na mrożone banany
Mrożone banany można też przygotować w nieco innej wersji smakowej. Wystarczy zanurzyć je w białej czekoladzie lub białej czekoladzie wymieszanej np. z musem truskawkowym, by zamieniły się w zupełnie inny przysmak. Do obtoczenia bananów w czekoladzie można też użyć innych produktów. Tu doskonale sprawdzą się np.: słodkie posypki, posiekane migdały czy wiórki kokosowe.
Czytaj też:
Lodowe jagodzianki to hit tego lata. Za ten pomysł ktoś powinien dostać medalCzytaj też:
Posypuję jogurt i wstawiam do zamrażarki. Te lodowe tabliczki robię co kilka dni na deser