Weź ciasto francuskie i zrób genialny dodatek do mleka. Minicroissanty biją na głowę gotowe płatki

Weź ciasto francuskie i zrób genialny dodatek do mleka. Minicroissanty biją na głowę gotowe płatki

Dodano: 
Minicroissanty
Minicroissanty Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Lubisz zjeść na śniadanie mleko z gotowymi płatkami? My dziś przychodzimy z prawdziwym przebojem – to chrupiące minicroissanty, które łatwo zrobisz z gotowego ciasta francuskiego.

Minicroissanty to malutkie rogaliki z ciasta francuskiego idealne jako dodatek do śniadania. Chrupiące rogaliki wystarczy zalać mlekiem, dorzucić świeże owoce i gotowe! Założymy się, że jeśli raz spróbujesz, to minicroissanty będziesz robić częściej. Można je dodać nie tylko do mleka, mogą być również dodatkiem do zup, sałatek czy deserów.

Jak zrobić minicroissanty z ciasta francuskiego?

Zrobienie minicroissantów wymaga jedynie nieco wprawy w odpowiednim podzieleniu ciasta najpierw na równe prostokąty, a potem na trójkąty, które zwija się w rogaliki (patrz niżej, jak to zrobić). Uformowane rogaliki należy obtoczyć w jajku rozmąconym z mlekiem, dzięki temu będą miały apetyczną, błyszczącą i złotą skórkę. W naszym przepisie nie dodajemy do rogalików z ciasta już nic więcej, a to oznacza, że będą lekko wytrawne, dzięki temu możesz je wykorzystać zarówno do słodkich dań, jak i wytrawnych (np. zamiast grzanek do zupy albo jako chrupiący dodatek do sałatki). Jeśli chcesz, aby minicroissanty były słodkie, posyp je przed pieczeniem drobnym cukrem albo cynamonem (lub jednym i drugim).

Przepis: Minicroissanty

Chrupiąca alternatywa dla płatków śniadaniowych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
1160

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  1. Robienie rogalikówCiasto pokrój na małe, podłużne prostokąty, a każdy z nich przekrój po przekątnej, aby powstały trójkąty. Każdy zwijaj w rogalik. Jajko wymieszaj z mlekiem w misce, dorzuć rogaliki i dobrze wymieszaj. Odcedź rogaliki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 min. w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jak pokroić ciasto na minicroissanty?

Miniaturowe rogaliki z ciasta francuskiego bardzo chętnie robią kulinarni twórcy internetowi na całym świecie. Bardzo przejrzysty filmik, na którym dokładnie widać, jak należy pokroić ciasto i jak zwijać trójkąty, zamieścił niedawno pochodzący z Włoch Franscesco Saccomandi, kochający podróże miłośnik kuchni, a przede wszystkim pieczenia. „Jeśli znudziły wam się zwykłe płatki kukurydziane, spróbujmy tej alternatywnej wersji z dużą ilością minicroissantów, zobaczysz, jaki to będzie sukces!” – zachęca.

Z filmikiem włoskiego influencera zrobienie minisroissantów powinno być dziecinnie proste!

Czytaj też:
Takie placuszki owsiane robi rodzinie Anna Lewandowska. Trenerka zdradziła przepis
Czytaj też:
Zapomnij o jajecznicy. Te babeczki śniadaniowe z serkiem wiejskim to prawdziwy HIT

Źródło: smaki.pl, Instagram/@francescosaccomandi