Na ciasteczkowy spód wykładam masę kokosową. Bounty to moje ulubione ciasto bez pieczenia

Na ciasteczkowy spód wykładam masę kokosową. Bounty to moje ulubione ciasto bez pieczenia

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia Bounty
Ciasto bez pieczenia Bounty Źródło: Shutterstock / pangohr
Ciasta bez pieczenia są proste do przygotowania. A te o smaku uwielbianych batoników, zawsze są przebojem w moim domu. Kochają je dzieci, ale i my dorośli też nie potrafimy im się oprzeć.

Wiele ciast bez pieczenia powstało na wzór słynnych, uwielbianych batoników. Składają się z podobnych warstw, jak one i mają podobny smak. Na szczęście zwykle są od nich o wiele mniej słodkie. Ja robiłam już ciasto 3 Bit i Snickers, ale ciasto bez pieczenia Bounty skradło moje serce. To dlatego, że lubię smak kokosa, który w połączeniu z czekoladą smakuje wprost obłędnie. Kochają je dorośli i dzieci.

Na jakim spodzie zrobić ciasto Bounty?

Ciasto Bounty można zrobić na pieczonym cieście czekoladowym. Jednak o wiele łatwiej i szybciej da się zrobić spód bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy wykorzystać czekoladowe lub kakaowe herbatniki. Można nimi wyłożyć spód formy lub najpierw je pokruszyć, a potem wymieszać ze stopionym masłem. W ten sposób powstanie jednolity, kruchy spód. I to jest chyba najłatwiejsza wersja spodu do ciasta bez pieczenia Bounty.

Przepis na ciasto bez pieczenia Bounty

Ciasto bez pieczenia Bounty składa się z trzech warstw. Każda z nich jest łatwa do przygotowania i zrobicie ją naprawdę szybko.

Przepis: Ciasto bez pieczenia Bounty

Ciasto bez pieczenia z herbatników, wiórków kokosowych i czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników czekoladowych lub kakaowych
  • 70 g masła

Na masę kokosową:

  • 100 g oleju kokosowego lub masła
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego

Na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki rozkrusz w malakserze na piasek. Dodaj stopione masło, zmiksuj. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, przełóż do niej masę ciasteczkową. Równomiernie ją rozprowadź, ubij łyżką, wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie masy kokosowejOlej kokosowy lub masło rozpuść w rondelku. Dodaj wiórki kokosowe, chwilę przesmaż. Dodaj mleko skondensowane, gotuj kilka minut, aż masa zgęstnieje. Wyłóż ją na ciasteczkowy spód, wyrównaj, wystudź, schłodź w lodówce.
  3. Polewanie ciastaW rondelku podgrzej śmietankę, zestaw ją z ognia. Dodaj połamane na kawałki czekolady i poczekaj, aż się rozpuszczą. Całość wymieszaj, polewą posmaruj warstwę kokosową. Ciasto dobrze schłodź.

Jak wykończyć ciasto bez pieczenia Bounty

Wierzch ciasta bez pieczenia Bounty powinien być czekoladowy. To jednak, jak tę polewę przygotujecie, zależy już tylko od was. Może to być gotowa polewa czekoladowa albo domowa, przygotowana z czekolady mlecznej lub deserowej. Wybór rodzaju czekolady, to kwestia waszych upodobań. Jeśli nie możecie zdecydować się, czy wolicie słodszą, czy bardziej gorzką wersję czekolady, połączcie je obie. W ten sposób otrzymacie zbalansowany, czekoladowy wierzch. Czekoladę rozpuście z dodatkiem śmietanki kremówki, dzięki czemu nie będzie pękał, ale będzie elastyczny.

Czytaj też:
Obłędne ciasto bez pieczenia z krakersów i białej masy. Znika szybciej niż się je robi
Czytaj też:
Z jogurtu, bananów i czekolady robię szybkie ciasto bez pieczenia. Dzieci jadłyby je codziennie