Płatki kukurydziane są idealne na śniadanie. Wystarczy zalać je mlekiem czy jogurtem, by szybko się posilić. Jednak można je też wykorzystać w zupełnie inny sposób. Świetnie sprawdzą się np. jako panierka do schabowych czy domowych nuggetsów. Można też na ich bazie przygotować chrupiącą, słodką przekąskę. Co ważne, jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Takie ciasteczka doskonale sprawdzą się jako słodkie co nieco do kawy lub przegryzka do szkoły.
Przepis na słodką przekąskę z płatków kukurydzianych
Do przygotowania naszej przekąski użyjemy płatków kukurydzianych, a także czekolady mlecznej i deserowej. Dzięki wymieszaniu obu rodzajów czekolad przekąska nie będzie zbyt słodka, a jednocześnie dostarczy nam sporo wartościowego żelaza i magnezu.
Przepis: Słodka przekąska z płatków kukurydzianych
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 60 g czekolady mlecznej
- 60 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie czekoladyCzekoladę połam na kawałki. Umieść w sporej, metalowej misce, podgrzej w gorącej kąpieli wodnej lub na parze, aż do rozpuszczenia.
- Mieszanie masyDo miski ze stopioną czekoladą wsyp płatki kukurydziane. Całość dokładnie wymieszaj, by płatki pokryły się czekoladą.
- Formowanie ciasteczekJeszcze ciepłą masę wyłóż na papier do pieczenia, uformuj z niej okrągły, grubszy placek. Od razu pokrój go na 6 części.
Inne wersje przekąski z płatków kukurydzianych
Do przygotowania podobnej przekąski z płatków kukurydzianych możecie też użyć samej czekolady mlecznej, deserowej lub białej. Warto ją wzbogacić np. posiekanymi orzechami, bakaliami lub wiórkami kokosowymi. Czekoladę da się też zastąpić masą kajmakową. By zastygła, warto ją podgrzać z odrobiną masła.
Z tych składników też zrobisz szybką, słodką przekąskę
Na podobnej zasadzie, jak przekąskę z płatków kukurydzianych można zrobić słodką przekąskę z zupełnie innych składników. Jej bazą mogą być np. płatki owsiane, migdały w płatkach, posiekane orzechy czy suszone owoce. Wystarczy wymieszać je ze słodkim lepiszczem, uformować i zastudzić.
Czytaj też:
Kruszę ciastka i dodaję dwa składniki. Ten prosty i pyszny deser w słoiczkach robię w kilkanaście minutCzytaj też:
Błyskawiczny deser w szklance. Sernik na zimno z dwóch składników