Masa na ten sernik na zimno z truskawkami to tylko trzy proste składniki: słodka śmietanka, ser mascarpone i galaretka, dzięki której masa stężeje. Do tego świeże truskawki i wyborny sernik bez pieczenia gotowy. To ciasto idealne na weekend, można je także podać na letnich przyjęciach: nie ma nikogo, kto oprze się truskawkom i sernikowi w takim wydaniu.
Jak zrobić truskawkowy sernik z truskawkami?
W naszym przepisie dodajemy do masy ze śmietanki i serka galaretkę cytrynową, ale możesz zamienić ją na inną – np. truskawkową albo agrestową. Możesz także dodać do masy zwykłą żelatynę (również zalej ją wrzątkiem i wystudź). Ważne jest zahartowanie galaretki masą na sernik, chodzi o to, aby serniku nie było grudek z żelatyny. Truskawki można fantazyjnie ułożyć (aby np. uzyskać efekt jak na zdjęciu), albo wymieszać od razu z masą sernikową.
Przepis: Sernik na zimno z truskawkami
Sezonowe ciasto bez pieczenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 579 w każdej porcji
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 36%
- 2 galaretki cytrynowe
- 300 g truskawek
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na sernikGalaretki rozpuść w szklance gorącej wody i dobrze wystudź. Schłodzoną śmietankę i serek ubij mikserem na sztywno. Dodaj dwie łyżki masy śmietankowej do galaretki i dobrze wymieszaj. Przelej galaretkę do masy śmietankowej i ubijaj mikserem do połączenia składników.
- Robienie sernikaTruskawki pokrój na połówki. Ułóż część na dnie i brzegach miski (aby uzyskać efekt jak na zdjęciu). Zalej wszystko masą ze śmietanki i serka, dorzuć resztę truskawek i odstaw do lodówki do stężenia.
Cenne wskazówki do przepisu na sernik na zimno
Na bazie tego przepisu możesz robić również inne ciasta z owocami. Możesz wykorzystać tu także borówki, jagody, morele, brzoskwinie czy maliny. Jeśli w ciastach bez pieczenia lubisz mieć spód, po wylaniu masy do foremki, ułóż na niej warstwę herbatników albo zwykłych biszkoptów.
Sernik na zimno należy dobrze schłodzić, dlatego najlepiej przygotować sobie go dzień wcześniej. Jeśli jednak chcesz przyspieszyć ten proces, pamiętaj, aby wszystkie składniki były zimne, schłodź wcześniej truskawki w lodówce, a po przelaniu wszystkiego do formy, włóż swój sernik na co najmniej pół godziny do zamrażarki.
Gotowe ciasto można podawać bez żadnych dodatków, ale możesz udekorować je listkami świeżej mięty albo melisy, ułożyć na wierzchu świeże truskawki i polać je czekoladą, albo posypać wiórkami kokosowymi czy też prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Czytaj też:
Do twarogu dodaję te drobinki i robię oryginalny sernik. Moja rodzina się o niego zabijaCzytaj też:
Te truskawkowe serca zrobisz ekspresowo. Z gotowym ciastem francuskim są banalnie proste