Te truskawkowe serca zrobisz ekspresowo. Z gotowym ciastem francuskim są banalnie proste

Te truskawkowe serca zrobisz ekspresowo. Z gotowym ciastem francuskim są banalnie proste

Dodano: 
Francuskie serca z truskawkami
Francuskie serca z truskawkami Źródło:Shutterstock / Masha Nemova
Ciasto francuskie z truskawkami w tym wydaniu, to niewielkie serca z przepyszną masą serową i soczystymi owocami.

Nie trzeba być mistrzem pieczenia, aby zrobić te efektowne ciasteczka. Ciast francuskie z truskawkami i serem nawiązuje nieco do sezonowych drożdżówek, ale robi się je dużo szybciej i łatwiej, ponieważ wykorzystujemy tu gotowe ciasto z marketu.

Jak zrobić ciasto francuskie z truskawkami?

W naszych ciastkach oprócz truskawek wykorzystujemy prostą masę serową z twarogu. Dzięki niej truskawki idealnie się trzymają, a samo ciastko przypomina słodkie drożdżówki z serem i owocami.

Nasza propozycja to ciastka w kształcie serc wykrawanych foremką, ale jeśli nie masz takiej foremki, zrób z ciasta kwadraty (pokrój ciasto nożem) lub koła (wykrój je szklanką lub kieliszkiem). Idealnie jeśli masz drugą, mniejszą foremkę o tym samym kształcie. Wówczas warto odcisnąć ją na wyciętym sercu – to wyznaczy granicę, gdzie położyć ser, a delikatne wgłębienie sprawi, że brzegi ciasta ładnie się uniosą podczas pieczenia.

Przepis: Francuskie serca z truskawkami

Pomysł na ciasteczka z truskawkami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 200 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g truskawek

opcjonalnie:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSer przepuść przez maszynkę lub praskę do ziemniaków, dodaj żółtko, cukier i ekstrakt waniliowy. Truskawki pokrój na kawałki. Ciasto rozłóż i powykrajaj z niego serca.
  2. Pieczenie serduszekSerca ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde nakładaj porcję sera tak, aby brzegi ciasta pozostały wolne. Na serze ułóż truskawki i posyp wszystko cukrem kryształem. Jeśli chcesz, posmaruj brzegi ciasta rozmąconym jajkiem i posyp ciasteczka płatkami migdałów. Piecz ok. 25 minut wg instrukcji na opakowaniu ciasta.

Gotowe ciasteczka możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty. Takie ciastka śmiało możesz podać gościom, są idealne jako dodatek do kawy albo słodka przekąska do pracy albo szkoły. Oprócz truskawek możesz do zrobienia ciastek wykorzystać także inne owoce. Teraz, sezonowo, mogą to być np. truskawki wymieszane z kwaśnym rabarbarem (rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i układaj na cieście razem z truskawkami).

Kupując gotowe ciasto francuskie, warto zwrócić uwagę na jego skład. Te najtańsze zawierają zwykle niekoniecznie zdrowe oleje. Dobrego ciasta francuskiego zrobionego na bazie masła należy szukać na dziale mrożonek. W domu takie ciasto wystarczy wyjąć z zamrażarki, poczekać aż się rozmrozi, ale nadal będzie zimne i wówczas je rozłożyć i wykrajać z niego ciastka.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Pokruszone herbatniki połączyłam z tym kremem. Deser zszokował wszystkich