Moja babcia zawsze robiła domowy ajerkoniak. Najlepszy likier jajeczny krok po kroku

Moja babcia zawsze robiła domowy ajerkoniak. Najlepszy likier jajeczny krok po kroku

Dodano: 
Ajerkoniak
Ajerkoniak Źródło:Shutterstock / Fischer Food Design
Ajerkoniak to jeden z najbardziej znanych słodkich trunków. Moja babcia zawsze go robiła na Wielkanoc – obowiązkowo z najlepszych, wiejskich jaj.

Jeśli raz spróbujesz domowego ajerkoniaku, już nigdy nie kupisz gotowego. Smak jest nieporównywalnie lepszy, ale kluczowy jest jeden warunek: użyj dobrych jaj, najlepiej ekologicznych.

Ważne: likier jajeczny to napój na bazie alkoholu – nie mogą go spożywać osoby niepełnoletnie, kobiety w ciąży oraz inne osoby, które z różnych powodu nie powinny pić alkoholu.

Jak zrobić domowy ajerkoniak?

Przy robieniu domowego likieru jajecznego ważne jest dobre oddzielenie żółtek od białek (białka możecie wykorzystać np. do zrobienia bezy albo zamrozić). Chodzi o to, aby do likieru trafiły „czyste” żółtka. Każdy ma swoją metodą na oddzielanie białek od żółtek, ale ja – kiedy rzeczywiście chcę to zrobić perfekcyjnie – korzystam z patentu, który podpatrzyłam u zawodowego kucharza: oddzielam żółtko, przelewając jajko z dłoni na dłoń (białko ucieka między palcami, zostawiając idealnie oddzielone żółtko).

Moja babcia robiła ajerkoniak, ucierając jajka w makutrze. Dziś najprościej jest wykorzystać mikser lub robot kuchenny. Ja lubię dodać do ajerkoniaku ziarenka prawdziwej wanilii – i tak podaję w przepisie. Wanilia nie tylko podkręca smak, czarne, drobne ziarenka po prostu ładnie wyglądają w żółtym likierze. Moja babcia posiłkowała się waniliowym olejkiem albo po prostu pomijała ten składnik.

Przepis: Domowy ajerkoniak

Likier jajeczny na spirytusie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 6 żółtek
  • 250 ml spirytusu
  • 200 g cukru drobnego
  • 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania

  1. Ucieranie żółtekUtrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę (możesz użyć miksera) – cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Z laski wanilii wyskrob ziarenka i dodaj do masy.
  2. Robienie likieruDo masy z żółtek i cukru powoli dolewaj mleko i cały czas delikatnie miksuj. Na koniec dodaj alkohol, bardzo małymi porcjami, cały czas delikatnie miksując całość. Gotowy likier przelej do butelek i trzymaj w lodówce.

Gotowy likier można przelać w ozdobne buteleczki – to doskonały pomysł na drobny świąteczny upominek dla dorosłych osób. Warto pamiętać, że ajerkoniak gęstnieje i nawet jeśli wydaje ci się początkowo zbyt rzadki, po prostu odstaw go do lodówki. Jeśli z kolei zrobi się zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną mleka albo podać jako kremowy deser dla dorosłych (wówczas można go zaserwować z bitą śmietaną i kawałkami pokruszonej bezy).

Czytaj też:
Nalewka z forsycji to hit wiosny. Pozwoli zachować cenne kwiaty na dłużej
Czytaj też:
Domowa nalewka z cytryn i miodu. Jak zrobić dobrą cytrynówkę na miodzie?

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl