Ciasteczka z masła orzechowego. Bez grama mąki i bez jajek
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Ciasteczka z masła orzechowego. Bez grama mąki i bez jajek

Dodano: 
Ciastka z masła orzechowego
Ciastka z masła orzechowego Źródło:Shutterstock / Alena_Kos
Czy można upiec ciastka bez mąki? Można i będą to prawdopodobnie jedne z najlepszych ciastek, jakie jadłeś. Oto ciasteczka z masła orzechowego.

Po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis na blogu Eryka Wałkowicza (erVegan), który specjalizuje się w kuchni roślinnej. I to jest jeden z tych przepisów, do których lubię wracać. Ciasteczka z masła orzechowego i ciecierzycy zachwycają smakiem i konsystencją: są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku.

Jak zrobić ciasteczka z masła orzechowego?

Do zrobienia tych ciastek możesz wykorzystać dosłownie każde masło orzechowe (nie tylko z orzechów ziemnych, choć to jest najbardziej popularne). Tak naprawdę wystarczy po prostu zmiksować wszystkie składniki podane w przepisie i masa na ciasteczka jest gotowa. Można do niej wówczas dodać czekoladowe pastylki (lub po prostu posiekaną na kawałeczki czekoladę), osobiście lubię dorzucić do ciastek posiekane orzechy, czasem też daję płatki owsiane, albo odrobinę uprażonych na patelni pestek słonecznika.

Na co zwrócić uwagę? Jak podkreśla Eryk Wałkowicz warto pilnować ciasteczek, bo w zależności od piekarnika lubią się zbyt mocno przypiec. Osobiście lubię, kiedy są w piekarniku chwilę dłużej, ale też nie można z tym przesadzić, żeby nie wyszły zbyt suche. Rada: syrop klonowy można zastąpić innym słodzidłem, np. syropem z agawy lub domowym syropem z sosny. Można go dać mniej lub więcej w zależności od tego, jak słodkie ciastka lubisz (najlepiej spróbować gotowej masy).

Najprościej wykorzystać do zrobienia ciasteczek ciecierzycę z puszki, ale oczywiście można również ugotować cieciorkę samemu.

Przepis: Ciastka z masła orzechowego

Ciasteczka orzechowe inspirowane przepisem Eryka Wałkowicza.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15

Składniki

  • 1,5 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaCieciorkę odsącz z płynu i przepłucz wodą. Wszystkie składniki na ciastka zmiksuj a gładką masę (jest dość gęsta).
  2. Pieczenie ciastekCiasto dziel na równe porcje i wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. Formuj kulki, możesz je spłaszczyć widelcem. Piecz ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Gotowe i ostudzone ciastka można udekorować polewą czekoladową (gotową, albo po prostu maczać ciastka w rozpuszczonej z odrobiną oleju kokosowego czekoladzie). Ciastka idealnie pasują jako deser do kawy, a Eryk Wałkowicz poleca je zajadać z mlekiem migdałowym.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Domowa nutella z awokado. Jej zrobienie zajmie ci pięć minut

Źródło: smaki.pl, erVegan.com