Po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis na blogu Eryka Wałkowicza (erVegan), który specjalizuje się w kuchni roślinnej. I to jest jeden z tych przepisów, do których lubię wracać. Ciasteczka z masła orzechowego i ciecierzycy zachwycają smakiem i konsystencją: są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku.
Jak zrobić ciasteczka z masła orzechowego?
Do zrobienia tych ciastek możesz wykorzystać dosłownie każde masło orzechowe (nie tylko z orzechów ziemnych, choć to jest najbardziej popularne). Tak naprawdę wystarczy po prostu zmiksować wszystkie składniki podane w przepisie i masa na ciasteczka jest gotowa. Można do niej wówczas dodać czekoladowe pastylki (lub po prostu posiekaną na kawałeczki czekoladę), osobiście lubię dorzucić do ciastek posiekane orzechy, czasem też daję płatki owsiane, albo odrobinę uprażonych na patelni pestek słonecznika.
Na co zwrócić uwagę? Jak podkreśla Eryk Wałkowicz warto pilnować ciasteczek, bo w zależności od piekarnika lubią się zbyt mocno przypiec. Osobiście lubię, kiedy są w piekarniku chwilę dłużej, ale też nie można z tym przesadzić, żeby nie wyszły zbyt suche. Rada: syrop klonowy można zastąpić innym słodzidłem, np. syropem z agawy lub domowym syropem z sosny. Można go dać mniej lub więcej w zależności od tego, jak słodkie ciastka lubisz (najlepiej spróbować gotowej masy).
Najprościej wykorzystać do zrobienia ciasteczek ciecierzycę z puszki, ale oczywiście można również ugotować cieciorkę samemu.
Przepis: Ciastka z masła orzechowego
Ciasteczka orzechowe inspirowane przepisem Eryka Wałkowicza.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
Składniki
- 1,5 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 6 łyżek syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaCieciorkę odsącz z płynu i przepłucz wodą. Wszystkie składniki na ciastka zmiksuj a gładką masę (jest dość gęsta).
- Pieczenie ciastekCiasto dziel na równe porcje i wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. Formuj kulki, możesz je spłaszczyć widelcem. Piecz ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Gotowe i ostudzone ciastka można udekorować polewą czekoladową (gotową, albo po prostu maczać ciastka w rozpuszczonej z odrobiną oleju kokosowego czekoladzie). Ciastka idealnie pasują jako deser do kawy, a Eryk Wałkowicz poleca je zajadać z mlekiem migdałowym.
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczkaCzytaj też:
Domowa nutella z awokado. Jej zrobienie zajmie ci pięć minut