Domowa nutella z awokado. Jej zrobienie zajmie ci pięć minut
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Domowa nutella z awokado. Jej zrobienie zajmie ci pięć minut

Dodano: 
Krem czekoladowo-orzechowy z awokado
Krem czekoladowo-orzechowy z awokado Źródło:Shutterstock / NoirChocolate
Jeśli zastanawiasz się, jak może smakować nutella z awokado, to uwierz: nie poczujesz, że ten obłędnie pyszny krem jest zrobiony właśnie z awokado. I najlepiej od razu zrób podwójną porcję.

Nutella, choć to kultowy przysmak i ma fanów na całym świecie, do zdrowych niestety nie należy. Skład kupnego kremu czekoladowo-orzchowego to głównie cukier i tłuszcz. A gdyby tak zrobić zdrową nutellę? Taka właśnie jest nutella z awokado. To jednocześnie przepis najszybszy z możliwych: pyszny krem zrobisz dosłownie w pięć minut. Jeśli twoje dzieci dadzą się pokroić za słoik kupnego kremu, zrób im nutellę z awokado, ale nie mów, z czego jest zrobiona – element zaskoczenia gwarantowany.

Jak zrobić nutellę z awokado?

Inspiracją do zrobienia nutelli z awokado był dla mnie przepis Marty Dymek z „Jadłonomii” na mus z awokado. Kluczowe jest wybranie dojrzałego, miękkiego awokado. Tylko takie nadaje się do zrobienia dobrego kremu, bo samo po rozgnieceniu ma kremową konsystencję. Pozostałe dodatki to kakao, słodki syrop (w przepisie to syrop z agawy, ale może być inny), odrobina mleka roślinnego i masło orzechowe. Może to być najzwyklejsze masło z orzeszków ziemnych, ale jeśli uda ci się kupić masło z orzechów laskowych – koniecznie wypróbuj takiej opcji.

Przepis: Nutella z awokado

Zdrowy krem czekoladowy z orzechami na bazie nutelli

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
382 w każdej porcji

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki syropu z agawy

Sposób przygotowania

  1. Robienie kremuMiąższ awokado zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Jak podawać nutellę z awokado?

Nutellę z awokado możesz wykorzystać dokładnie tak samo, jak kupny krem: wyjadać ją łyżkami, posmarować nią grzanki albo naleśniki, przełożyć ciasto, podać na gorących gofrach albo maczać w nim słodkie placki czy chrupki kukurydziane (osobiście uwielbiam tę wersję). Krem jest też idealny, aby podać go w formie deseru w pucharkach lub miseczkach. Wówczas można go udekorować prażonymi orzechami laskowymi i kawałkami czekolady, a jeśli chcesz przełamać słodycz, koniecznie zaserwuj krem ze świeżymi owocami, na przykład malinami czy borówkami. Gotowy krem należy przechowywać w lodówce (o ile nie zostanie zjedzony od razu).

Z doświadczenia wiem, że ten krem znika wyjątkowo szybko – jeśli kochasz czekoladowe kremy z orzechami, zrób od razu podwójną porcję. Chociaż... wcale nie musisz. W końcu zrobienie kolejnej zajmie ci tylko pięć minut.

Czytaj też:
Światowy dzień Nutelli. Czy wiesz, kiedy na rynek trafił pierwszy słoik tego kremu?
Czytaj też:
Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało? To nie tylko zakwaszanie cytryną