Marynowanie to nic innego, jak metoda przygotowywania m.in. mięs (ale też ryb, serów czy warzyw), która polega na polaniu ich, posmarowaniu albo wręcz zanurzeniu w marynacie, czyli specjalnej mieszance oleju, ziół i przypraw. Dzięki temu mięso nabiera smaku i zachowuje soczystość. My dziś zdradzamy przepis na ostrą marynatę z mango i chili, idealną do grillowanych mięs.
Jak zrobić ostrą marynatę na grilla?
Zrobienie marynaty jest bardzo proste. Tak naprawdę wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotową marynatą natrzeć mięso. Można też przełożyć mięso razem z marynatą do miski lub strunowego woreczka i odłożyć na kilka godzin do lodówki.
Przepis: Ostra marynata z mango
Marynara idealna do mięs na grilla
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 677
Składniki
- 1 dojrzałe mango
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pasty chili
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- sól
Sposób przygotowania
- Robienie marynatyMango obierz i zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Ostra marynata nie tylko do mięsa
Ostrą marynatę możesz wykorzystać do marynowania dowolnych mięs, ale nie tylko.
– Marynowanie to metoda, która równie dobrze sprawdza się w przypadku roślinnych alternatyw, takich jak tofu, seitan czy tempeh. Te produkty naturalnie mają dość neutralny smak, dzięki czemu doskonale przyjmują wszelkie aromaty przypraw i ziół. Warto zaznaczyć, że zamiana chociaż części produktów odzwierzęcych na roślinne, będzie korzystna dla naszego zdrowia. Badania wskazują, że włączenie roślinnych źródeł białek do diety ma korzyści na naprawdę wielu płaszczyznach. Zresztą, im bardziej kolorowa i zróżnicowana dieta, tym lepiej! Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z np. tofu, zadbajmy o mocno aromatyczną i pełną smaków umami marynatę. To klucz do sukcesu – przekonuje Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki FoodSaver. Ostra marynata z mango będzie do tego idealna.
Warto wiedzieć, że dobrej jakości marynaty są także źródłem antyoksydantów, które pomagają zrekompensować szkodliwość grillowania samego w sobie. Oprócz tego marynowanie pozwala znacznie skrócić czas obróbki termicznej.
Czytaj też:
Najlepsze marynaty do karkówki na grilla: przepisy na pikantny, łagodny i ziołowy smakCzytaj też:
Warzywa na grilla nie muszą być nudne. Sprawdź pięć nietypowych propozycji. Na liście rzodkiewka i kapusta