-
Porady
To jedne z najlepszych jadalnych kwiatów. Fiołki odstraszą kleszcze i pomogą przy depresji
Kwitnące na fioletowo niewielkie fiołki są ozdobą wiosennych trawników i leśnych przestrzeni. Te niewielkie kwiaty można też wykorzystać w kuchni: są smaczne i bardzo efektownie wyglądają w potrawach. Do tego działają przeciwwirusowo i... -
PoradyWielkanoc
Zostało ci jedzenie po świętach? Nie wszystko można zamrozić. Co zrobić, by się nie zmarnowało?
Czy sałatkę jarzynową można mrozić? Co zrobić z sernikiem po Wielkanocy? Jeśli zostało ci jedzenie po świętach, skorzystaj z naszej ściągi. -
Porady
Ten napar na trawienie nie ma sobie równych. Jest idealny na świąteczne przejedzenie
Nie bez powodu podaje się go nawet dzieciom: jest łagodny, ale skuteczny. Do tego to jeden z najsmaczniejszych naparów na trawienie. Doskonale sprawdzi się w święta, kiedy przesadzisz z ilością jedzenia. -
Smaki świataPoradyWielkanoc
Co jada się w Wielkanoc w innych krajach? W Niemczech nie może zabraknąć baranka z ciasta
W Wielkanoc na naszych stołach nie może zabraknąć jajek, żurku, białej kiełbasy i ciast. Jednak święta te są też obchodzone w innych krajach. Zobaczcie, jakie potrawy serwują wtedy nasi sąsiedzi i nie tylko. -
PoradySmaki świata
-
PoradyWielkanoc
-
PoradyWielkanoc
Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Nie wszyscy mają świadomość
W Wielką Sobotę katolicy idą do kościołów święcić pokarmy. W koszyczkach znajdują się jajka, chleb i wędlina, którymi dzielą się w Niedzielę Wielkanocną. Czy jednak w Wielką Sobotę obowiązuje post? -
PoradyWielkanoc
-
Porady
Jak zrobić różyczkę z rzodkiewki? Patent z lodem sprawi, że będziesz mieć najpiękniejsze dekoracje
Różyczki z rzodkiewki zawsze robiła moja babcia i była to obowiązkowa dekoracja sałatki jarzynowej na każde święta i na każdą imprezę. Takie rzodkiewkowe różyczki można zrobić na kilka sposobów. -
Porady
Nie wyrzucaj skorupek jaj. Są niezwykle cenne, zrobisz z nich nie tylko nawóz
Przed nami święta, w czasie których jajka zjadamy w naprawdę dużych ilościach. Pozostają po nich tylko skorupki, których absolutnie nie powinniśmy wyrzucać. Można je bowiem przerobić na coś pożytecznego. -
PoradyWielkanoc
-
PoradyWielkanoc
Czy picie kawy w święta to dobry pomysł? Odpowiedź może zaskoczyć
Mała czarna do wielkanocnego śniadania i do świątecznego serniczka? Specjaliści mają na taką propozycję jedną odpowiedź. -
PoradyWielkanoc
Co jeść w Wielki Piątek? Cztery pomysły na postne obiady
Wielki Piątek to w tradycji chrześcijańskiej dzień, w którym należy pościć. Podpowiadamy, co jeść w Wielki Piątek. Sprawdź nasze przepisy na postne, ale jednocześnie smaczne dania. -
Porady
Parzona czy surowa? Podpowiadamy, jak wybrać dobrą białą kiełbasę
Przed Wielkanocą w sklepach króluje biała kiełbasa, która jest sprzedawana w dwóch wersjach: surowej i parzonej. Którą wybrać i na co zwrócić uwagę? -
Newsy
Biedronka rozdaje mięso za darmo. To szynka, schab i karkówka do piekarnika
Mięso w Biedronce przed świętami można dostać za darmo. Wystarczy spełnić jeden warunek. To dobra okazja dla tych, którzy lubią mieć własne mięso z piekarnika. -
PoradyMięsne
Do smażonej wątróbki obowiązkowo dodaję jeden składnik. Patent na tani obiad
Smażona wątróbka to prosty i tani posiłek, który można podać na obiad. Ja zawsze smażę wątróbkę z prostym dodatkiem, który sprawia, że danie smakuje wyjątkowo. -
PrzekąskiPrzetwory
-
Newsy
GIS ostrzega przed tymi hamburgerami. Ich zjedzenie może być niebezpieczne dla zdrowia
Sanepid wydał komunikat, w którym ostrzega przed niebezpiecznym produktem. Są to burgery dostępne w sieci sklepów Lidl. Mogą zawierać plastikowe elementy, co może być groźne dla naszego zdrowia. -
MięsneWielkanocSłone
-
PoradySmaki świata
Do tych dań nigdy nie dodawaj sera. Kucharz z Włoch uważa, że to duży błąd
Kochasz sery i dodajesz je do wszystkich dań kuchni włoskiej? To błąd! Są dania, w tym makarony, do których ser nie będzie najlepiej pasował. Zwrócił na to uwagę znany Włoch mieszkający w Polsce. -
Newsy
Pomylili czosnek niedźwiedzi z inną popularną rośliną. Nie żyje starsze małżeństwo
Byli przekonani, że z lasu przynieśli zdrowe liście czosnku niedźwiedziego. Ugotowali z nich zupę, a po zjedzeniu zaczęli się bardzo źle czuć. Pomyłka okazała się tragiczna w skutkach.