-
Newsy
Dlaczego ostatni dzień karnawału nazywamy śledzikiem? Wyjaśnienie jest proste
Ostatni dzień karnawału dla wielu to po prostu śledzik. Zgodnie z tradycją tego dnia można było poszaleć, najeść i napić się do syta przed nadchodzącym Wielkim Postem. -
Smaki świataBezmięsneSłone
-
PoradySłodkieKwaśne
Lubisz desery o cytrynowym smaku? Wykorzystaj ten prosty patent na cytrynowy cukier
Skórka otarta z cytryny dodaje aromatu ciastom i deserom. Jeśli przygotowujesz słodkości z jej dodatkiem, wykorzystaj prosty trik, który sprawi, że twoje desery będą jeszcze bardziej cytrynowe. I nie chodzi o kwaśność, ale wyjątkowy aromat. -
Porady
Nigdy nie myj mięsa z kurczaka. Wiele osób popełnia ten błąd
Mycie mięsa z kurczaka? Nie wolno tego robić, bo grozi to zatruciem. -
Kuchnia gwiazdNewsy
Zaskakująca propozycja znanego szefa kuchni. „Zjadłbym pączka z kaszanką”
Andrea Camastra, Pochodzący z Włoch szef warszawskiej restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin zdradza, jakie pączki lubi najbardziej. I zaskakuje własną propozycją: to pączki z kaszanką i jeszcze jednym dodatkiem. -
Newsy
„Afera pączkowa” w Lidlu. Co sieć zrobi z wycofanymi ze sprzedaży pączkami?
Lidl wycofał ze swoich sklepów pączki opisane jako wegańskie, które – jak się okazało – mają w składzie serwatkę. Klienci dopytują, co stanie się z pączkami z Lidla. Sieć dała odpowiedź. -
Newsy
To najdroższy pączek w Polsce. Kosztuje aż 100 zł
Sieć cukierni zaskoczyła ceną jednego pączka. Złoty pączek, którego będzie można kupić w Tłusty Czwartek w kilku miastach w Polsce, kosztuje równe 100 zł. -
PoradyObiadyŚniadaniaKolacjeMięsneSłone
-
PoradyBezmięsne
Prosta czynność sprawia, że naleśniki wychodzą idealne. Wiele osób zapomina o tym patencie
Ciasto naleśnikowe jest proste do zrobienia, jednak nie zawsze naleśniki wychodzą takie, jakie byśmy chcieli – elastyczne i lekko puszyste. Aby osiągnąć taki efekt, wystarczy zrobić jedną rzecz. -
Szybki przepisTanie gotowaniePoradyNapoje
-
Porady
Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało? To nie tylko zakwaszanie cytryną
Awokado to jeden z najbardziej wszechstronnych owoców. Może być dodatkiem zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Minus awokado? Szybko ciemnieje i wówczas wygląda niezbyt apetycznie. Ale są na to sposoby. -
PoradySmaki świata
-
Newsy
Światowy dzień Nutelli. Czy wiesz, kiedy na rynek trafił pierwszy słoik tego kremu?
Nutella to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów spożywczych na świecie. 5 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Nutelli. -
PoradySłodkie
Jak usmażyć idealne pączki? Przyda się do tego niedrogi gadżet
Idealne pączki to takie z ładnie brązową skórką i takie, które nie wchłoną dużo tłuszczu. Aby osiągnąć taki efekt podczas smażenia pączków, warto zaopatrzyć się w gadżet kuchenny, który możesz kupić za mniej, niż 20 zł. -
Porady
-
PoradyBezmięsne
Osiem warzyw, które uchodzą za afrodyzjaki. Niektóre pozycje mogą zaskoczyć
Warzywa jako afrodyzjaki? Jak najbardziej! Wielu z nich przypisuje się szczególnie silne właściwości wzmagające ochotę na miłość. -
Porady
-
PoradyBezmięsne
-
PoradyŚniadaniaPrzekąskiBezmięsneSłone
-
PrzekąskiTanie gotowanieBezmięsneSłone
-
Newsy
Lody, frytki i pizza pod lupą kontrolerów. Jak oszukują sprzedawcy?
Lody w wesołym miasteczku albo frytki podczas spaceru w zoo? Uważaj, bo można się naciąć. Wyniki kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) sprawiają, że można stracić apetyt.