Wsyp szczyptę. Kawa zyska na smaku, a żołądek będzie trawił o wiele szybciej

Wsyp szczyptę. Kawa zyska na smaku, a żołądek będzie trawił o wiele szybciej

Dodano: 
Filiżanka kawy
Filiżanka kawy Źródło: Shutterstock / Narong Khueankaew
Jeśli często pijesz kawę, postaraj się skorzystać na niej jeszcze bardziej. Wystarczy, że dodasz szczyptę tej przyprawy, a napój ten nie tylko doskonale pobudzi, ale też usprawni trawienie.

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Ja też do nich należę, bo napój ten szybko mnie budzi, a jednocześnie jego aromat wprawia mnie w dobry nastrój. A ponieważ piję kawę dość regularnie, lubię urozmaicać jej smak. Przy okazji korzysta na tym mój organizm.

Dlaczego warto dodać kminek do kawy?

Kminek to przyprawa, która kojarzy się z bigosem czy pieczywem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wsypać szczyptę zmielonych nasion do kawy. Dzięki temu napój zyska ziołowy, lekko słodkawy smak i nadzwyczajne właściwości.

Kminek wspomaga bowiem trawienie i łagodzi wzdęcia. Przyspiesza też metabolizm tłuszczów, tym samym ułatwiając odchudzanie. Świetnie łagodzi również podrażnienia żołądka, które czasami pojawiają się po mocnej kawie. Poza tym przyprawa ta działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Jak zrobić kawę z kminkiem?

Kawę z kminkiem można zrobić na dwa sposoby. Wszystko zależy od tego, czy macie pod ręką przyprawę zmieloną, czy w postaci nasion. Pierwszą dodaje się do już zaparzonej kawy, a nasionka najlepiej parzyć razem z kawą. Gdy robicie kawę z kminkiem pierwszy raz, nie wsypujcie przyprawy zbyt dużo, bo ma wyrazisty smak. By go złagodzić, można do kawy dodać odrobinę mleka, albo połączyć kminek z cynamonem.

Przepis: Kawa z kminkiem

Aromatyczna kawa, przyspieszająca trawienie

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
5

Składniki

  • 1 filiżanka espresso
  • szczypta mielonego kminku

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówDo świeżo zaparzonej kawy dodaj szczyptę mielonego kminku. Napój przykryj, odstaw na 2-3 minuty, by nabrał aromatu.
  2. DosmaczanieAromatyczną kawę z kminkiem możesz lekko zabielić mlekiem.

Te przyprawy też podkręcą metabolizm

Jeśli chcesz, by poranna kawa pobudziła metabolizm, możesz dodać do niej również inne przyprawy. Podobne działanie do kminku będą miały także imbir i kardamon. Pieprz cayenne przyspieszy zaś spalanie kalorii, a goździki podziałają oczyszczająco na organizm.

Czytaj też:
Dorzuć do kawy dwa zasuszone pąki. Kupisz je wszędzie, a czynią cuda
Czytaj też:
Dodaj szczyptę do porannej kawy. To połączenie podkręci metabolizm i spalanie tłuszczu

Źródło: smaki.pl