Mniszek lekarski to jedna z najbardziej pospolitych roślin w Polsce. Kojarzymy go głównie z żółtych dywanów, które pokrywają trawniki wiosną. Jednak zanim mniszek lekarski zakwitnie, warto schylić się po jego charakterystyczne liście. To jeden z najzdrowszych chwastów.
Jakie właściwości mają liście mniszka lekarskiego?
Liście mniszka lekarskiego to cenna dzika nowalijka. Są pełne witamin oraz mikro- i makroelementów. Liście mają dużo witaminy A, są bogate w żelazo, potas i wapń. Na liście mniszka szczególnie powinny zwrócić uwagę osoby z problemami z wątrobą.
Dr Henryk Różański, znany botanik i fitoterapeuta tak pisze o zielu mniszka: "Składniki czynne mniszka wywierają wpływ hepatoprotekcyjny, zapobiegają stłuszczeniu i marskości wątroby oraz powstawaniu kamicy żółciowej (...) Mniszek to cenny środek (...) wspomagający usuwanie szkodliwych lub zbędnych produktów przemiany materii. Wzmaga diurezę oraz usuwanie kwasu moczowego. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.". Dr Różański zwraca też uwagę na sile właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe i żółciopędne mniszka. Mniszek wspomaga także trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie enzymów trawiennych.
Jak wykorzystać liście mniszka w kuchni?
Z liści mniszka – świeżych albo suszonych – można zrobić leczniczy napar. Ale wiosną przede wszystkim warto jeść liście mniszka na surowo. Mają w sobie lekką goryczkę, jednak właśnie teraz jest ona mniej wyczuwalna, niż w starszych roślinach – młody mniszek jest zdecydowanie delikatniejszy.
Świeże liście można dorzucać do sałatek (np. w połączeniu z rukolą i szpinakiem), kłaść na kanapki, dodawać do pesto (ale wówczas dobrze jest połączyć go z łagodniejszym dodatkiem bez goryczki).
Jak zbierać liście mniszka?
Liście mniszka najlepiej zbierać w suche i pogodne dni. Na zbiory należy szukać miejsc położonych z dala od ruchliwych ulic czy miejsc, gdzie ludzie chodzą na spacery z psami. Idealnie, jeśli masz własną działkę albo ogródek – wówczas połączysz przyjemne z pożytecznym: wypielisz grządki, a to, co zerwiesz, możesz zjeść na zdrowie.
Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?Czytaj też:
Dziki szczypiorek już pojawił się w lasach. Jest łatwy sposób, aby go rozpoznać