Trawniki i łąki są pełne tych liści. Rwij i dodawaj do każdej sałatki

Trawniki i łąki są pełne tych liści. Rwij i dodawaj do każdej sałatki

Dodano: 
Liście mniszka lekarskiego
Liście mniszka lekarskiego Źródło:Shutterstock / Dusan Zidar
Mniszek lekarski jest kojarzony przede wszystkim z żółtymi kwiatami, które potem zamieniają się w dmuchawce. Ale to właśnie nim pojawią się kwiaty, jego liście są najcenniejsze i najsmaczniejsze.

Mniszek lekarski to jedna z najbardziej pospolitych roślin w Polsce. Kojarzymy go głównie z żółtych dywanów, które pokrywają trawniki wiosną. Jednak zanim mniszek lekarski zakwitnie, warto schylić się po jego charakterystyczne liście. To jeden z najzdrowszych chwastów.

Jakie właściwości mają liście mniszka lekarskiego?

Liście mniszka lekarskiego to cenna dzika nowalijka. Są pełne witamin oraz mikro- i makroelementów. Liście mają dużo witaminy A, są bogate w żelazo, potas i wapń. Na liście mniszka szczególnie powinny zwrócić uwagę osoby z problemami z wątrobą.

Dr Henryk Różański, znany botanik i fitoterapeuta tak pisze o zielu mniszka: "Składniki czynne mniszka wywierają wpływ hepatoprotekcyjny, zapobiegają stłuszczeniu i marskości wątroby oraz powstawaniu kamicy żółciowej (...) Mniszek to cenny środek (...) wspomagający usuwanie szkodliwych lub zbędnych produktów przemiany materii. Wzmaga diurezę oraz usuwanie kwasu moczowego. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.". Dr Różański zwraca też uwagę na sile właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe i żółciopędne mniszka. Mniszek wspomaga także trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie enzymów trawiennych.

Jak wykorzystać liście mniszka w kuchni?

Z liści mniszka – świeżych albo suszonych – można zrobić leczniczy napar. Ale wiosną przede wszystkim warto jeść liście mniszka na surowo. Mają w sobie lekką goryczkę, jednak właśnie teraz jest ona mniej wyczuwalna, niż w starszych roślinach – młody mniszek jest zdecydowanie delikatniejszy.

Świeże liście można dorzucać do sałatek (np. w połączeniu z rukolą i szpinakiem), kłaść na kanapki, dodawać do pesto (ale wówczas dobrze jest połączyć go z łagodniejszym dodatkiem bez goryczki).

Jak zbierać liście mniszka?

Liście mniszka najlepiej zbierać w suche i pogodne dni. Na zbiory należy szukać miejsc położonych z dala od ruchliwych ulic czy miejsc, gdzie ludzie chodzą na spacery z psami. Idealnie, jeśli masz własną działkę albo ogródek – wówczas połączysz przyjemne z pożytecznym: wypielisz grządki, a to, co zerwiesz, możesz zjeść na zdrowie.

Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?
Czytaj też:
Dziki szczypiorek już pojawił się w lasach. Jest łatwy sposób, aby go rozpoznać

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, rozanski.li