Ten niskokaloryczny produkt warto włączyć do codziennej diety. Zobacz, czym jest skyr i jakie ma zalety

Ten niskokaloryczny produkt warto włączyć do codziennej diety. Zobacz, czym jest skyr i jakie ma zalety

Dodano: 
Przekąska ze skyru
Przekąska ze skyru Źródło:Shutterstock / marmi1
Skyr pojawił się w naszych sklepach dosyć niedawno. Jedni się nim zachwycili, inni jeszcze nie zauważyli jego obecności na półkach. Dlatego wyjaśniamy, co to jest skyr i dlaczego warto go jeść.

Skyr można już kupić w większych i mniejszych sklepach z żywnością. Znajdziemy go na półkach z nabiałem, obok jogurtów i serków, bo właśnie do tej grupy należy ów produkt. Jednak co dokładnie kryje się pod dziwną nazwą skyr i dlaczego niektórzy tak za nim przepadają? Wyjaśniamy i namawiamy, by choć raz spróbować tego produktu.

Co to jest skyr?

Skyr jest tradycyjnym produktem mlecznym pochodzącym z Islandii. To rodzaj fermentowanego produktu mlecznego, podobnego do jogurtu lub twarogu. Wyróżnia go gęsta, kremowa konsystencja (można jednak kupić skyr w wersji pitnej) i delikatny, kwaskowy smak. Skyr otrzymuje się przez odcedzenie serwatki z pasteryzowanego mleka i dodanie do niego specjalnych kultur bakterii jogurtowych. Dzięki temu skyr ma wiele zalet, z których naprawdę warto skorzystać.

Zalety skyru są nie do przecenienia

  • Skyr jest bogaty w białko. 100 g tego produktu zawiera ok. 12 g białka. To niemal 3 razy tyle, co zwykły jogurt naturalny. Z tego powodu po skyr chętnie sięgają osoby stosujące dietę wysokobiałkową, a więc sportowcy i osoby aktywne fizycznie.
  • Przy okazji skyr ma zazwyczaj niski poziom cukru i nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu jest niskokaloryczny. 100 g tego produktu dostarcza tylko ok. 65 kcal. Mogą więc bez obaw sięgać po niego osoby będące na diecie odchudzającej, szukające lekkich i zdrowych przekąsek.
  • Skyr jest też dobrym źródłem witaminy B2, a także wapnia, fosforu, magnezu i potasu.

Jak wykorzystać skyr w kuchni?

Skyr można jeść podobnie, jak jogurt naturalny, a więc bez dodatków, a także wzbogacony owocami, miodem czy musli. Świetnie też sprawdzi się jako składnik koktajli, sosów, placków, wypieków i bezcukrowych deserów. Można go również używać zamiast śmietany do zabielania zup.

Czytaj też:
Mieszam serek homogenizowany z jajkami i kładę na patelnię. Lepszych racuchów nie jadłam
Czytaj też:
Magda Gessler pokazała, jak robi twarożek. Dwa składniki sprawiają, że smakuje wyjątkowo

Opracowała:
Źródło: smaki.pl