Świąteczne mięsiwa przyrządzam głównie z filetu wieprzowego. To szlachetne mięso o niezwykle delikatnej i kruchej strukturze. Robi się je krótko, a gotowe dania elegancko prezentują się na talerzu. Taki wybór mięsa sprawia, że świąteczne posiłki są wykwintne, a przy tym dużo lżejsze.
Czym jest filet wieprzowy?
To mięso jest nazywane inaczej polędwicą wieprzową i pochodzi z części grzbietowej zwierzęcia. Jest to długi i stosunkowo wąski mięsień, który wyróżnia bardzo niska zawartość tłuszczu. Ma go nawet mniej niż pierś kurczaka ze skórą.
Filet wieprzowy należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych elementów wieprzowiny. Obfituje w białko, które dostarcza w ilości 21-24 gramów na sto gramów. Jest także świetnym źródłem wszystkich witamin z grupy B. Dostarcza sporo cynku, potasu i żelaza, a także selenu oraz miedzi. Jest wyjątkowo delikatny w porównaniu z szynką i pod tym względem wygrywa także ze schabem.
Dlaczego polędwiczki wieprzowe są lepsze od schabu?
Polędwiczka jest naturalnie bardzo chuda. Nie ma grubej warstwy tłuszczu, jak schab, ani nie jest on ukryty w strukturze mięśnia. Dzięki temu stugramowy kawałek zapewnia około 143 kalorii i 3,3 grama tłuszczu.
Choć schab również nie ma wiele tłuszczu w swojej masie, jest go sporo na zewnątrz. Z tego powodu niektóre kawałki zapewniają nawet 198 kalorii i 14 g tłuszczu w stu gramach. Po usunięciu tej warstwy wciąż może być tłuściejszy od filetu. Wybierając polędwiczkę mamy więc pewność, że to najlżejszy kawałek wieprzowiny, a przy tym najdelikatniejszy w porównaniu z innymi elementami.
Co można zrobić z polędwiczką wieprzową?
To bardzo uniwersalne mięso. Polędwiczka wieprzowa jest idealna do szybkiego przygotowania, zwłaszcza smażenia w plastrach, krótkiego pieczenia i duszenia. Aby wyszła najlepiej, podgrzewanie jej musi być jak najkrótsze, po czym musi odpocząć. Najpierw jednak trzeba wyjąć ją 30-60 minut wcześniej z lodówki, dzięki czemu usmaży się lub upiecze w równomierny sposób.
Filet podaję zazwyczaj w formie smażonych medalionów albo nadziewam suszonymi śliwkami, figami i orzechami. Po obsmażeniu przez 2-4 minuty na stronę często także duszę go w sosie. Doskonale komponuje się z tym grzybowym, musztardowym i śmietanowym.
Świetnie smakuje także polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim posmarowanym farszem grzybowym, a ponadto w formie roladek z jajkiem na twardo i chrzanem.
Czytaj też:
To najlepsze mięso dla dzieci i seniorów. Obfituje w białko oraz minerały, ma niewiele tłuszczuCzytaj też:
To mięso jest najlepsze na pasztet. Za każdym razem wyjdzie aksamitny i soczysty
