Wiele osób lub przekąski, moja rodzina również. Dlatego staram się podawać im te najbardziej wartościowe. Ostatnio przygotowałam chrupiące ciasteczka, które nie zawierały grama mąki. Zrobiłam je z samych zdrowych składników i to w parę chwil. Wszystkim bardzo smakowały, więc polecam wam ten przepis.
Z jakich wartościowych składników zrobić chrupiące ciasteczka?
Klasyczne, chrupiące ciasteczka bazują na pszennej, białej mące. Jak wiadomo, nie jest ona zbyt wartościowa, dlatego warto z niej zrezygnować na rzecz zdrowszych składników. I tak do przygotowania pysznych, chrupiących ciasteczek możecie wykorzystać np.: mąkę orkiszową, gryczaną, płatki owsiane, a także orzechy, pestki i suszone owoce. Lepiszczem dla tych składników mogą być np. zblendowane banany, daktyle czy miód.
Jak zrobić chrupiące, zdrowe ciasteczka?
Wartościowe ciasteczka dla rodziny przygotowałam z mieszanki orzechów, pestek i nasion. Połączyłam je przy pomocy miodu, a potem uformowałam z nich nieduże krążki i zrumieniłam je w piekarniku. Jak widać, w składzie były same wartościowe składniki, dlatego podałam te ciasteczka rodzinie bez wyrzutów sumienia. Wszyscy byli nimi zachwyceni i schrupali je raz-dwa.
Przepis: Chrupiące ciasteczka bez mąki
Zdrowe ciasteczka z orzechów i nasion
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 155 w każdej porcji
Składniki
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki orzechów włoskich lub laskowych
- ½ szklanki nerkowców
- ¼ szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
- ¼ szklanki rodzynek lub posiekanych daktyli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła orzechowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Rodzynki zalej gorącą wodą, odstaw na 5 minut. Odcedź i drobno posiekaj lub zmiksuj na pastę.
- Łączenie składnikówW misce wymieszaj orzechy, nasiona i rodzynki. Dodaj miód i olej kokosowy, wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą i będą lepkie.
- Formowanie i pieczenieNabieraj łyżką porcje masy i formuj z niej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia małe krążki. Ciasteczka piecz ok. 10 minut, aż się lekko zrumienią.
Zdrowe ciasteczka – kilka wskazówek
Na przygotowanie tych wartościowych ciasteczek wystarczy ok. 20 minut. Trzeba bowiem tylko wymieszać składniki, a potem krótko zrumienić ciasteczka. Zobaczcie, na co należy zwrócić uwagę, by ta zdrowa przekąska była naprawdę udana.
- Część orzechów i pestek można zblendować, dzięki czemu masa ciasteczkowa będzie się lepiej trzymać.
- Po upieczeniu ciasteczka należy wystudzić na kratce. Dopiero wtedy zrobią się chrupiące.
- Te ciasteczka świetnie sprawdzą się do kawy, jako przekąska czy źródło energii po wysiłku fizycznym.
Czytaj też:
Te muffinki z czekoladą to hit w moim domu. Szybkie do zrobienia, jeszcze szybciej znikająCzytaj też:
Zdrowe ciasteczka mojej mamy to hit. Mniej niż dwa kwadranse i można się nimi zajadać