Te ciasteczka zawierają same zdrowe składniki. Robię je szybko, a rodzina chrupie ze smakiem

Te ciasteczka zawierają same zdrowe składniki. Robię je szybko, a rodzina chrupie ze smakiem

Dodano: 
Zdrowe ciasteczka
Zdrowe ciasteczka Źródło: Shutterstock / Kritchai7752
Jak chrupać, to najlepiej coś zdrowego. Polecam wam ciasteczka, które nie zawierają grama mąki i robi się je z samych wartościowych składników. Ich przygotowanie jest łatwe i nie zajmie wam dużo czasu.

Wiele osób lub przekąski, moja rodzina również. Dlatego staram się podawać im te najbardziej wartościowe. Ostatnio przygotowałam chrupiące ciasteczka, które nie zawierały grama mąki. Zrobiłam je z samych zdrowych składników i to w parę chwil. Wszystkim bardzo smakowały, więc polecam wam ten przepis.

Z jakich wartościowych składników zrobić chrupiące ciasteczka?

Klasyczne, chrupiące ciasteczka bazują na pszennej, białej mące. Jak wiadomo, nie jest ona zbyt wartościowa, dlatego warto z niej zrezygnować na rzecz zdrowszych składników. I tak do przygotowania pysznych, chrupiących ciasteczek możecie wykorzystać np.: mąkę orkiszową, gryczaną, płatki owsiane, a także orzechy, pestki i suszone owoce. Lepiszczem dla tych składników mogą być np. zblendowane banany, daktyle czy miód.

Jak zrobić chrupiące, zdrowe ciasteczka?

Wartościowe ciasteczka dla rodziny przygotowałam z mieszanki orzechów, pestek i nasion. Połączyłam je przy pomocy miodu, a potem uformowałam z nich nieduże krążki i zrumieniłam je w piekarniku. Jak widać, w składzie były same wartościowe składniki, dlatego podałam te ciasteczka rodzinie bez wyrzutów sumienia. Wszyscy byli nimi zachwyceni i schrupali je raz-dwa.

Przepis: Chrupiące ciasteczka bez mąki

Zdrowe ciasteczka z orzechów i nasion

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
155 w każdej porcji

Składniki

  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki orzechów włoskich lub laskowych
  • ½ szklanki nerkowców
  • ¼ szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • ¼ szklanki rodzynek lub posiekanych daktyli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła orzechowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Rodzynki zalej gorącą wodą, odstaw na 5 minut. Odcedź i drobno posiekaj lub zmiksuj na pastę.
  2. Łączenie składnikówW misce wymieszaj orzechy, nasiona i rodzynki. Dodaj miód i olej kokosowy, wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą i będą lepkie.
  3. Formowanie i pieczenieNabieraj łyżką porcje masy i formuj z niej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia małe krążki. Ciasteczka piecz ok. 10 minut, aż się lekko zrumienią.

Zdrowe ciasteczka – kilka wskazówek

Na przygotowanie tych wartościowych ciasteczek wystarczy ok. 20 minut. Trzeba bowiem tylko wymieszać składniki, a potem krótko zrumienić ciasteczka. Zobaczcie, na co należy zwrócić uwagę, by ta zdrowa przekąska była naprawdę udana.

  • Część orzechów i pestek można zblendować, dzięki czemu masa ciasteczkowa będzie się lepiej trzymać.
  • Po upieczeniu ciasteczka należy wystudzić na kratce. Dopiero wtedy zrobią się chrupiące.
  • Te ciasteczka świetnie sprawdzą się do kawy, jako przekąska czy źródło energii po wysiłku fizycznym.

Czytaj też:
Te muffinki z czekoladą to hit w moim domu. Szybkie do zrobienia, jeszcze szybciej znikają
Czytaj też:
Zdrowe ciasteczka mojej mamy to hit. Mniej niż dwa kwadranse i można się nimi zajadać