Od kiedy używam tego składnika, obniżam cukier o połowę. Ciasta są lepsze niż z cukierni

Od kiedy używam tego składnika, obniżam cukier o połowę. Ciasta są lepsze niż z cukierni

Dodano: 
Ekstrakt waniliowy do ciasta
Ekstrakt waniliowy do ciasta Źródło: Shutterstock / PeopleImages
Ten patent podejrzałam u mojej ciotki. Jeden dodatek sprawia, że ciasta wychodzą wyjątkowe i dużo lżejsze. Polecam wszystkim! Warto jednak upewnić się, że wybieramy właściwy produkt.

Wanilia to jeden z najpopularniejszych dodatków do ciast i innych deserów. Choć ma wspaniały aromat, prawdziwa przyprawa jest droga. Wiele osób stosuje więc sztuczną wersję tego składnika. Jest jednak znacznie lepsza alternatywa, którą zawsze stosuję do swoich wypieków. Zyskuję na tym podwójnie.

Co daje ekstrakt waniliowy w ciastach?

Ekstrakt waniliowy w ciastach nadaje wypiekom wielowymiarowy ciepły, słodki i lekko korzenny aromat. Chociaż sam w sobie nie dodaje wiele cukru, wzmacnia smak i pozwala wydobyć naturalną słodycz innych składników. Dotyczy to zwłaszcza dodatków słodzących, masła, owoców czy czekolady. Dla podbicia walorów ciasta drożdżowego albo na proszku do pieczenia stosuje się zwykle 1-2 łyżeczki ekstraktu na pół kilo mąki, ale ja dodaję nawet trzy. To dlatego, że używając tego składnika drastycznie zmniejszam ilość cukru. Oszczędności są ogromne. Taka porcja ma najwyżej tyle samo kalorii, co tylko jedna łyżka cukru (poniżej 50 kcal). Tymczasem cukier obcinam o połowę albo eliminuję całkiem, jeśli dodaję jeszcze owoce. W ten sposób moje ciasta mają pełniejszy, bardziej profesjonalny smak, a przy tym są znacznie mniej tuczące.

Ekstrakt waniliowy zamiast taniego cukru wanilinowego i laski wanilii

Kupując aromat do ciasta wiele osób wybiera z przyzwyczajenia wciąż ten sam produkt. Warto jednak dobrze przyjrzeć się jego nazwie. Jedna literka, a taka różnica! Cukier waniliowy nie jest tym samym, co cukier wanilinowy. Substancja o tej nazwie to syntetyczny związek aromatyzujący. Choć ma mocniejszy smak, jest on bardziej chemiczny i „płaski”.

Do kupienia jest także suszona laska wanilii. To jednak koszt co najmniej kilkunastu złotych, a w wielu przepisach trzeba dodać do ciasta nawet całą sztukę. Wymaga przy tym przygotowania, bo strączek trzeba rozciąć i wyskrobać ziarenka nożem. Tymczasem ekstrakt waniliowy w małej buteleczce można kupić nawet taniej, a wystarczy go do wielu przepisów. Po otwarciu da się bez problemu przechowywać w lodówce.

Ekstrakt waniliowy a esencja waniliowa

Szukając waniliowych dodatków w sklepie można stracić głowę. Do dyspozycji mamy nie tylko sypki cukier z dodatkami, ale też produkty w buteleczkach. To esencja waniliowa i ekstrakt waniliowy, które całkiem się od siebie różnią. Podczas gdy ekstrakt powstaje z prawdziwej przyprawy, tania esencja to po prostu roztwór syntetycznej waniliny o podobnych zapachu i smaku. Dlatego zawsze warto dokładnie czytać etykiety produktów.

Czytaj też:
Domowy cukier waniliowy robię z dwóch składników. Ten ze sklepu może się schować
Czytaj też:
Dodaj go do kawy, polej nim lody. Domowy syrop waniliowy zrobisz w kwadrans