Pieprznik jadalny, potocznie zwany kurką, króluje w lasach na przełomie czerwca i lipca. Te pyszne grzyby o charakterystycznym żółto-pomarańczowym kolorze to doskonały dodatek do jajecznicy. To śniadanie, które można jeść codziennie: sycące, aromatyczne i wyraziste.
Jak zrobić jajecznicę z kurkami?
Ważne jest, aby grzyby na jajecznicę dobrze oczyścić z resztek roślin, a przede wszystkim z piasku. Najlepiej je opłukać, ale po takim zabiegu warto je osuszyć. Na jajecznicę idealne są małe kurki, nie trzeba ich wówczas dodatkowo kroić. Większe grzyby należy pokroić.
Cały sekret pysznej jajecznicy z kurkami polega na tym, aby w pierwszej kolejności usmażyć grzyby na maśle. Masło to tłuszcz, który jest w tym przypadku nie bez przesady: doskonałym nośnikiem smaku. Można smażyć grzyby na oliwie, jednak to już nie będzie ten sam smak.
Rada: jeśli lubisz, do smażeni grzybów można też dorzucić posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj na patelnię jajka.
Przepis: Jajecznica z kurkami
Pyszny pomysł na sezonową jajecznicę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 549 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek
- 300 g kurek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówNa patelni rozgrzej masło (może być klarowane), wrzuć czyste grzyby i smaż kilka minut. Odparuj wodę, którą puszczają. Dopraw grzyby solą i pieprzem.
- Smażenie jajecznicyNa patelnię wbij jajka, wymieszaj i smaż, aż się zetną.
Gotową jajecznicę można posypać posiekanym drobno szczypiorkiem albo koperkiem.
Inne pomysły na połączenie jajek z kurkami
Smażone na maśle kurki i jajka to połączenie idealne. Nie musi to być jednak jajecznica. W wersji na śniadanie może to być również omlet. Aby go zrobić, ubij jajka i wylej na przesmażone kurki. Z kolei w wersji obiadowej na grzybach można usmażyć jajko sadzone. Na przesmażone kurki wbij jajka i smaż chwilę pod przykryciem, aż zetną się odpowiednio. Przesmażone z cebulą na maśle kurki będą też smacznym dodatkiem do tradycyjnych kotletów jajecznych.
Czytaj też:
10 dodatków, które zmieniają jajecznicę nie do poznania. Znasz je wszystkie?Czytaj też:
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze kurki, robię pyszny sos do makronu. Obiad w pół godziny