Jajka zielononóżki kuropatwianej na stołach w Polskich domach goszczą od ponad 100 lat. W 1899 roku w czasopiśmie „Hodowca Drobiu” pierwszy raz zielononóżki kuropatwiane opisał dr Bronisław Obfidowicz, który był chirurgiem i doktorem wszech nauk lekarskich.
Które jajka są najzdrowsze?
Jedno jajko ważące około 50 gramów ma w sobie aż 6,2 gramów białka. Dostarcza także witaminy: A, E, D, K, B12 oraz kwas foliowy. Do tego dochodzą składniki mineralne: potas, siarka, żelazo, fosfor i cynk. Jajka są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz substancji wspierających odporność organizmu.
Tym, co wyróżnia jajka zielononóżki kuropatwianej jest obniżona ilość cholesterolu w nich zawartego. Według badań jest go mniej o 30%. Dodatkowo ma też 14% mniej LDL, czyli „złego cholesterolu”, a o 12% wyższą HDL, czyli „dobrego cholesterolu”.
Warto też wiedzieć, że kury zielononóżki nie są hodowane w wielkich stadach, ponieważ stają się wtedy agresywne. Dzięki temu mamy pewność, że jajka zielononóżki kuropatwianej nie pochodzę z potężnych farm, a raczej z hodowli ekologicznej.
Gdzie kupić jaja zielononóżki kuropatwianej?
Jajka zielononóżki kuropatwianej nie są jakoś trudno dostępne, ale trzeba pamiętać, że nie zawsze znajdziemy je w sieciowych sklepach. Dobrym rozwiązaniem będzie, jeśli wybierzesz mały sklep, który ma dostawy od lokalnego hodowcy. Możesz je także znaleźć w sklepach internetowych na popularnych portalach.
Pamiętaj, że z tą jakością i wyjątkowymi właściwościami idzie cena. Ile kosztują jaja zielononóżki? Ceny wahają się od 1,3 zł, za sztukę, jeśli znajdziemy je na półkach sklepowych w markecie, do nawet 2,5 zł u lokalnych sprzedawców.
Co ugotować z jaj zielononóżki?
Zastosowanie jajek zielononóżki kuropatwianej generalnie nie różni się od innych, jednak często sugeruje się ich używanie przy daniach lekkich. W szczególności korzystaj z nich, robiąc sałatki, jajka faszerowane oraz różne desery. Oprócz takich samych walorów smakowych, jak przy innych jajkach, dania będą zdrowsze.
Czytaj też:
Ta pasta to mistrzostwo! Zwykłe kanapki zmienia w pyszne arcydzieła i syci na długoCzytaj też:
Kroję kapustę pekińską i dorzucam kilka prostych dodatków. Ta lekka sałatka jest idealna na kolację