Ta pasta to mistrzostwo! Zwykłe kanapki zmienia w pyszne arcydzieła i syci na długo

Ta pasta to mistrzostwo! Zwykłe kanapki zmienia w pyszne arcydzieła i syci na długo

Dodano: 
Pasta serowo-jajeczna
Pasta serowo-jajeczna Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Uwielbiam pasty kanapkowe w każdej odsłonie. Ciągle eksperymentuję z ich składem. Tym razem zapraszam po prosty przepis na pożywną, wysokobiałkową pastę serowo-jajeczną. Robię ją z prostych składników, a syci na długo.

Posiłki o wysokiej zawartości białka zapewniają długie uczucie sytości i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. Dzięki połączeniu białego sera z ugotowanymi na twardo jajkami możesz raz-dwa podać zdrowe, smaczne śniadanie lub kolację. Resztki pasty kanapkowej będą jak znalazł, gdy zechcesz przekąsić coś zdrowego pomiędzy posiłkami.

Jaki ser biały nadaję się na pastę z dodatkiem jajka?

Pastę serowo-jajeczną przygotowuję z sera białego, który akurat mam pod ręką. Najczęściej jest to chudy lub półtłusty twaróg w kostce (który wcześniej mielę blenderem), serek cottage cheese (odsączony z zalewy i rozdrobniony blenderem), ser ricotta, domowy ser z jogurtu greckiego lub twaróg sernikowy z wiaderka. Jeżeli masz w lodówce twardy, zwarty twaróg, to wystarczy, że rozdrobnisz go przed dodaniem jajek widelcem lub blenderem i wymieszasz z odrobiną jogurtu naturalnego, żeby zyskał odpowiednią konsystencję.

Jak zrobić pastę serowo-jajeczną?

Do pasty z poniższego przepisu, oprócz twarogu i ugotowanych na twardo jajek, dodaję również ząbek czosnku (opcjonalnie świeży lub suszony czosnek niedźwiedzi), szczypiorek i natkę pietruszki, która skutecznie niweluje charakterystyczny zapach czosnku. Jeżeli nie masz rano wiele czasu, to możesz ugotować jajka wieczorem, ostudzić i wstawić do lodówki. Przed śniadaniem pozostanie jedynie je obrać i posiekać lub rozgnieść widelcem oraz połączyć z pozostałymi składnikami.

Przepis: Pasta serowo-jajeczna

Ta przepis idealny na wysokobiałkowe śniadanie i kolację. Świetnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
144 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g białego sera
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • mały pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBiały ser rozdrobnij widelcem lub blenderem. Jajka obierz i drobno posiekaj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozgnieć widelcem. Szczypiorek i natkę pietruszki umyj, osusz oraz posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wskazówka: jeżeli lubisz idealnie gładkie, kremowe pasty do pieczywa, to zblenduj ser biały razem z jajkami na jednolitą masę.
  2. Łączenie składnikówWymieszaj twaróg z jajkami, czosnkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Dopraw gotową pastę serowo-jajeczną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Pastę serowo-jajeczną podaję ze świeżym pieczywem lub tostami.

Inne dodatki do pasty serowo-jajecznej

Do pasty serowo-jajecznej często dorzucam dodatkowe składniki, które akurat mam pod ręką np. drobno posiekaną cebulę, pokrojonego w małą kostkę świeżego lub konserwowego ogórka, pokrojoną w małą kostkę paprykę, startą na tarce rzodkiewkę, białą rzodkiew lub czarną rzepę, a także małe kawałeczki surowego brokuła.

Smak zdrowego dodatku do pieczywa możesz zmieniać, dodając różne zioła świeże i suszone oraz przyprawy np. oregano, tymianek, rozmaryn, bazylię, majeranek, koperek, natkę kolendry, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili.

Czytaj też:
Pasta z bakłażana zasługuje na medal. Bije na głowę sklepowe pasztety i inne smarowidła
Czytaj też:
Do tuńczyka z puszki wystarczy dołożyć dwa tanie składniki. To ekspresowa pasta kanapkowa