Pół Polski wkłada łyżeczkę do butelki szampana. Czy to rzeczywiście zatrzyma bąbelki?

Pół Polski wkłada łyżeczkę do butelki szampana. Czy to rzeczywiście zatrzyma bąbelki?

Dodano: 
Szampan
Szampan Źródło: Shutterstock / New Africa
Aby zachować bąbelki szampana, często stosuje się metodę polegającą na włożeniu trzonka łyżeczki do herbaty do szyjki otwartej butelki musującego trunku. Tylko czy to ma sens?

To metoda, którą wielu pamięta jeszcze z dzieciństwa, bo tak robili rodzice i dziadkowie: do otwartej butelki szampana, jeśli nie jest on od razu wypity, należy włożyć łyżeczkę do herbaty. Ta metoda ma powstrzymać uciekające bąbelki. Tylko czy to rzeczywiście działa?

Po co łyżeczka w butelce od szampana?

– Zastanawiałem się, skąd wzięło się takie przekonanie. Podobno kiedyś Francuzi wymyślili, że srebrne łyżeczki są w stanie przytrzymać gaz w szampanie. To nie działa – mówił kiedyś na antenie radiowej „Trójki” dr Tomasz Rożek.

W NewScientist możemy z kolei przeczytać, że pomysł tej metody polega na tym, że łyżka, dzięki swojemu metalowemu składowi i niższej temperaturze uchwytu, może pomóc w utrzymaniu nasycenia szampana dwutlenkiem węgla, ograniczając uwalnianie się pęcherzyków dwutlenku węgla z szampana. Autor artykułu podkreśla jednak, że dowody naukowe, na działanie tej metody są znikome. Podobnie jest na eksperckich stronach poświęconych winiarstwu: łyżeczkę w butelce od szampana, która ma powstrzymać rozgazowanie alkoholu, nazywa się jednym z najbardziej powszechnych winiarskich mitów.

Jak powstrzymać uciekanie bąbelków z szampana?

Jeśli nie łyżeczka, to co? Co można zrobić, aby powstrzymać uciekanie bąbelków z otwartego szampana, którego nie zamierzamy od razu wypić? Eksperci winiarstwa polecają, aby zakorkować ponownie butelkę, są nawet specjalne korki do zamykania już otwartych butelek. Można posiłkować się też innymi metodami. – Ponoć jest wiele innych sposobów, jak owijanie otwartej butelki. Skutecznych jest jedynie kilka metod. Jedną z nich jest ponowne zakorkowanie trunku – mówił w „Trójce” dr Rożek.

Robert L. Wolke, zajmujący się jedzeniem od strony naukowej przekonywał z kolei w mediach, że ani łyżka, ani srebro nie zapobiegną uciekaniu bąbelków. „Zainwestujmy w dodatkowy korek, albo... nie zostawiajmy resztek na dnie butelki” – skwitował.

Czytaj też:
Bezalkoholowy poncz jest idealny na każdą zabawę. Smakuje świetnie i jest ozdobą stołu
Czytaj też:
Ten domowy energetyk to samo zdrowie. Napój zrobisz w kilka minut

Źródło: smaki.pl, Trójka Polskie Radio, Noizz, NewScietist