To napój na bazie zielonej herbaty, która odpowiednio parzona ma działanie pobudzające. Ważne są też dodatki: energetyczna cytryna, pikantny imbir i sycący miód. Taki napój doskonale smakuje schłodzony, podany zamiast kupnego energetyka. Jest idealny na nocne imprezy: stawia na nogi w kilka chwil.
Jak zrobić domowy energetyk?
Ważny jest sposób parzenia zielonej herbaty. Chodzi o to, aby parzyć ją nie dłużej niż 2-3 minuty, wówczas zachowa swoje działanie pobudzające. Liście parzone dłużej przyniosą skutek odwrotny i zadziałają uspokajająco. Dlatego po zrobieniu naparu należy go odlać do innego naczynia (może to być schłodzone naczynie, wówczas herbata szybciej ostygnie). Ważne jest, aby miodem słodzić już zimny napój, wówczas miód zachowa swoje wszystkie prozdrowotne właściwości.
W przepisie można pominąć dodatek wody gazowanej i zrobić po prostu mrożoną zieloną herbatę z dodatkami, jednak to właśnie ten jeden składnik sprawia, że napój nawiązuje teksturą do gazowanych energetyków. Bąbelki dodatkowo dadzą poczucie odświeżenia. Aby było ich jak najwięcej, najlepiej wybrać wodę mocno gazowaną.
Przepis: Domowy energetyk
Napój energetyczny dodający energii.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 64
Składniki
- 1 łyżeczka zielonej herbaty
- 2 pasterki imbiru
- 2 plasterki cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki mocno gazowanej wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie herbatyZieloną herbatę i imbir zalej gorącą wodą (o temperaturze ok. 80 stopni, ważne, aby nie wrzątkiem). Po trzech minutach zlej napar i odstaw do ostudzenia.
- Robienie napojuOstudzoną herbatę z imbirem wymieszaj z miodem, dodaj pasterki cytryny i gazowaną wodę.
Inne pomysły na domowe energetyki
Domowy energetyk na bazie zielonej herbaty możesz aromatyzować różnymi dodatkami. Cytryna, imbir i miód to tylko jedna z opcji. Możesz do takiej herbaty dodać np. plastry pomarańczy i grapefruita, albo kawałki jabłka, cytryn i korę cynamonu (cynamon warto dodać na etapie parzenia, aby napar nabrał cynamonowego smaku). Do herbaty można dorzucić też inne korzenne przyprawy, które mają działanie pobudzające i rozgrzewające: goździki czy nawet kulkę czarnego pieprzu. Do napoju pasuje również świeża mięta.
Czytaj też:
Bezalkoholowy poncz jest idealny na każdą zabawę. Smakuje świetnie i jest ozdobą stołuCzytaj też:
Na Nowy Rok zrobię sernik potrójnie czekoladowy. Jest aksamitny i nie trzeba go piec