Mówi się, że stres objawia się bólem karku i że problem ten dotyka głównie kobiety. Ja byłam najlepszym tego przykładem. Ciągły pośpiech i mnóstwo rzeczy na głowie sprawiło, że moje mięśnie karku ciągle były mocno napięte. Wieczorami po prostu mnie bolały, a od tego bolała mnie też głowa. Koleżanka podpowiedziała mi, by spróbować ziołowej kuracji, która jej pomogła. I ku mojej radości herbatka z melisy na mnie też zadziałała.
Jakie działanie ma melisa?
Melisa lekarska to zioło znane ze swoich leczniczych właściwości. Przede wszystkim działa uspokajająco i relaksująco, potrafi też złagodzić stres i zmniejszyć napięcie nerwowe. Dzięki temu poprawia nastrój, ale też ułatwia zasypianie. Zioło to wspomaga także trawienie i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak: wzdęcia, skurcze żołądka, niestrawność i uczucie ciężkości. To dlatego, że działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
Poza tym melisa wykazuje też działanie przeciwirusowe i przeciwbakteryjne, więc można wspomóc nas w walce z infekcjami. A dzięki temu, że usprawnia przepływ krwi do mózgu, poprawia też pamięć i koncentrację.
Jak parzyć herbatkę z melisy?
Jeśli chcecie przygotować herbatkę z melisy, możecie sięgnąć po zioło w saszetkach lub klasyczną, suszoną, sypką melisę. Na kubek wody trzeba użyć jedną saszetkę melisy lub 1-2 łyżeczki suszu. Zioło zalewamy wodą o temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza, bo wtedy napar jest cenniejszy. W tym celu po zagotowaniu wodę trzeba pozostawić na pół minuty, by lekko przestygła. Zalaną gorącą wodą melisę trzeba przykryć i parzyć 5-10 minut. Im dłużej będziemy ją parzyć, tym będzie miała silniejsze działanie uspokajające. Po przecedzeniu napar jest gotowy do picia.
Jak pić herbatkę z melisy?
Herbatkę z melisy warto pić 2-3 razy dziennie. Można po nią sięgać rano czy w ciągu dnia, gdy jesteśmy bardziej narażeni na stres. Osoby, które mają problemy z zasypianiem, powinny ją wypić wieczorem. By wzmocnić działanie relaksujące i trawienne, melisę można łączyć z innymi ziołami, np. z miętą czy rumiankiem.
Herbatkę z melisy można podać na ciepło lub zimno, jako orzeźwiający napój. Dla podniesienia smaku, można do niej dodać trochę soku z cytryny lub miodu.
Czytaj też:
Zbieram i suszę liście tych krzewów. Napar z nich pomaga mi utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwiCzytaj też:
Ten ziołowy napar można pić codziennie. Świetnie smakuje, pobudza i przyspiesza trawienie