Wielu Polaków popełnia ten błąd przy suszeniu grzybów. Może zniweczyć całą pracę

Wielu Polaków popełnia ten błąd przy suszeniu grzybów. Może zniweczyć całą pracę

Dodano: 
Suszone grzyby
Suszone grzyby Źródło: Shutterstock / Riccio da favola
Suszenie grzybów to jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na ich przechowanie. Jednak i przy tej, wydawałoby się, prostej metodzie, można popełnić błąd. Niezależnie od tego, w jaki sposób suszysz grzyby.

Myjesz grzyby przed suszeniem? To błąd, który może sprawić, że cały zbiór pójdzie do wyrzucenia. Jedna z najważniejszych zasad przy suszeniu grzybów bowiem brzmi: nie myje się wodą grzybów, które są przeznaczone do suszenia. Niezależnie od tego, czy wykorzystujesz suszarkę, suszysz grzyby w piekarniku czy babciną metodą nawlekasz na sznurki. Mycie grzybów pod bieżącą wodą, szczególnie takich jak popularne do suszenia podgrzybki, sprawia, że nasiąkają mocno wodą, a to pierwszy krok do tego, aby zaczęły pleśnieć lub się psuć. A jeśli na grzybach pojawi się pleśń, nadają się już tylko do wyrzucenia.

Jak wyczyścić grzyby do suszenia?

Grzyby przed suszeniem należy dobrze oczyścić, ale nie pod bieżącą wodą. Najlepiej użyć do tego nożyka i suchego pędzelka, którym można wymieść np. piasek. Jeżeli grzyby są mocno zabrudzone i to nie wystarcza, można je przetrzeć lekko zwilżoną, czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym. Do suszenia należy wybierać tylko grzyby zdrowe, niespleśniałe i nierobaczywe.

Jakie grzyby nadają się do suszenia?

Do suszenia teoretycznie nadają się wszystkie grzyby, jednak kilka z nich jest tu szczególnie polecanych. To przede wszystkim borowik szlachetny i inne borowiki, różne rodzaje podgrzybków (szczególnie odgrzyb brunatny), rydze czy koźlarze. Do suszenia nadają się także popularne maślaki, jednak trzeba pamiętać, że te grzyby zawierają dużo wody i po wysuszeniu ich objętość bardzo się zmniejszy. Z maślaków trzeba przed suszeniem zdjąć skórkę.

O czym pamiętać przy suszeniu grzybów?

Najważniejsza przy suszeniu grzybów jest odpowiednia temperatura. To 40-60 stopni Celsjusza. Jeśli będzie zbyt wysoka, grzyby przypieką się, a woda ze środka nie będzie odpowiednio odparowywała. Dlatego przy suszeniu grzybów w piekarniku warto robić to przy uchylonych drzwiczkach. Najprostsze rozwiązanie to suszarka do grzybów, gdzie temperatura jest już dostosowana do suszenia.

Czytaj też:
To jeden z najlepszych grzybów w polskich lasach. Kiedyś był pod ochroną, teraz można zbierać całe kosze
Czytaj też:
Taką zupę grzybową robiły nasze babcie. Zdziwisz się, jak łatwy jest ten tradycyjny przepis

Źródło: smaki.pl