Wiele osób popełnia wielki błąd, łącząc owsiankę z tym dodatkiem. Warto mieć świadomość

Wiele osób popełnia wielki błąd, łącząc owsiankę z tym dodatkiem. Warto mieć świadomość

Dodano: 
Owsianka
Owsianka Źródło: Shutterstock / Katarzyna Hurova
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie można zjeść. Na smak i wartość odżywczą tej prostej potrawy duży wpływ mają dodatki. Niektóre wychodzą nam na zdrowie, z innymi lepiej nie przesadzać.

Owsianka swoją wysoką wartość odżywczą zawdzięcza głównemu składnikowi, czyli płatkom owsianym. Przygotowywane z całych ziaren zbóż, zawierają w sobie moc cennych składników. Jednak owsianka sama w sobie nie jest nadzwyczajnie smaczna. Dlatego wiele osób wzbogaca ją różnymi dodatkami. Niestety niektóre nie wychodzą nam na zdrowie.

Jakie cenne składniki zawiera owsianka?

Owsianka to płatki owsiane ugotowane na mleku lub wodzie albo zalane płynem ciepłym lub zimnym. Dzięki płynowi płatki robią się miękkie i smaczne. Jednak to właśnie płatki owsiane przesądzają o wysokiej wartości odżywczej tego popularnego śniadania. A dlaczego płatki owsiane są takie zdrowe?

Ponieważ płatki owsiane to produkt otrzymywany z całego ziarna zbóż, są bogate w błonnik i węglowodany złożone. Węglowodany złożone stanowią dla nas najlepsze źródło energii. Jeśli zaś chodzi o błonnik, w płatkach owsianych występuje zarówno ten nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny. Pierwszy przyspiesza przemianę materii i działa oczyszczająco na przewód pokarmowy. Zaś błonnik rozpuszczalny obniża poziom cholesterolu we krwi, a także stabilizuje poziom cukru we krwi.

Poza tym płatki owsiane dostarczają też witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i skórę. Są też bogate w magnez, fosfor, żelazo i cynk. Pierwiastki te wzmacniają układ nerwowy, odpornościowy, mięśnie, serce i cały organizm.

Na ten dodatek do owsianki trzeba uważać

Owsianka często wzbogacana jest różnymi dodatkami, które mają za zadanie poprawić smak potrawy. Jednym z najgorszych dodatków do owsianki są suszone owoce. Dlaczego? Suszone owoce są niby zdrowe, bo zawierają dużo błonnika i witamin. Nie można jednak zapomnieć, że są też bardzo słodkie z powodu wysokiej zawartości cukru. Zazwyczaj jest to cukier naturalnie w nich występujący, tylko mocno stężony, po odparowaniu wody w procesie suszenia. Suszone owoce są więc bardzo kaloryczne i mogą znacznie podnieść kaloryczność całej owsianki. Przy częstym stosowaniu tego dodatku może się okazać, że owsianka wcale nie działa odchudzająco, a wręcz przeciwnie.

Tymi dodatkami warto wzbogacać owsiankę

O wiele zdrowszym dodatkiem do owsianki są świeże owoce. Po pierwsze nie są tak kaloryczne, a poza tym zawierają więcej witamin niż suszone. Można więc dodać do owsianki np.: borówki amerykańskie, maliny, pokrojone śliwki, nektarynki czy banan. Smak i wartość odżywczą tego zdrowego śniadania podniesie też dodatek ciemnego kakao, nasion chia czy odrobina cynamonu.

Czytaj też:
Dzięki temu śniadaniu chętnie sięgam po owsiankę. Mój pomysł na te zdrowe płatki jest genialny
Czytaj też:
Zalewam owsiankę na noc, a rano dodaję tylko dwa owoce. Jest pyszna i pomaga na problemy z wypróżnianiem

Źródło: smaki.pl