W moim domu torebki po herbacie mają drugie życie. Dosmaczam nimi potrawy i nie tylko

W moim domu torebki po herbacie mają drugie życie. Dosmaczam nimi potrawy i nie tylko

Dodano: 
Zaparzona herbata
Zaparzona herbata Źródło: Shutterstock / New Africa
Herbata to u nas jeden z najpopularniejszych napojów. Jest smaczna i ma wiele zalet. Podobnie jest z torebkami, które pozostają po jej zaparzeniu. W dalszym ciągu mają dużo smaku i można je wykorzystać na wiele sposobów.

Piję dużo herbaty i jeszcze kilka lat temu, każdego dnia w śmietniku lądowało kilka torebek po jej zaparzeniu. Dziś rzadko je wyrzucam, bo już wiem, jak je można wykorzystać w kuchni i nie tylko. A możliwości jest naprawdę dużo i warto je poznać, bo da się dzięki nim zaoszczędzić. Potrafią bowiem zastąpić m.in.: przyprawy i środki czyszczące. Poznajcie zastosowanie torebek po zaparzonej herbacie.

Jak wykorzystać torebki po zaparzonej herbacie w potrawach?

Parzenie herbaty może trwać dłużej lub krócej i w związku z tym zawartość torebek może mieć mniejszą lub większą moc. Jednak niezależnie od tego, taka „wyparzona” herbata znajdująca się w torebkach, w dalszym ciągu ma intensywny aromat i kolor. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów.

  • Choć herbata kojarzy się z napojem, to można ją wykorzystywać w kuchni, podobnie, jak aromatyczne, barwiące zioło. Można ją dodawać do wypieków, a także wielu potraw.
  • Torebki raz zaparzonej herbaty można ponownie zalać wrzątkiem, a wystudzony napar użyć jako składnik marynaty do mięsa, drobiu czy ryb. Nada ona mięsu złocistej barwy, delikatnego smaku i przyjemnego aromatu.
  • Torebkę po zaparzonej herbacie można włożyć do wody, w której gotuje się ryż lub makaron. Momentalnie odmieni się charakter i wygląd tych dodatków.
  • Wrzucona do garnka z gotującym się sosem lub zupą torebka po herbacie doda tym potrawom kolorytu i ciekawego smaku.
  • Torebkę po herbacie warto też dodać do wody, w której gotuje się warzywa. Herbata podkreśli ich naturalny aromat.
  • Wysuszone torebki po zaparzonej herbacie można włożyć do naczynia z owocami. Zawarte w herbacie taniny przyspieszą ich dojrzewanie.

Zastosowania torebek po zaparzonej herbacie w kuchni

Torebki po zaparzonej herbacie sprawdzą się też w różnych kuchennych zabiegach.

  • Po wysuszeniu można je włożyć do lodówki, a będą pochłaniały nieprzyjemne zapachy.
  • Wilgotną torebką po zaparzonej herbacie warto też przetrzeć deskę kuchenną. Zabieg ten pomoże usunąć z niej intensywny zapach czosnku, cebuli czy ryby.
  • Herbata dobrze radzi sobie z tłuszczem, kurzem i osadami. Dlatego można ją wykorzystać do mycia naczyń czy zlewu.

Do czego jeszcze można użyć torebki po zaparzonej herbacie?

Torebki po zaparzonej herbacie można też wykorzystać w innych pracach domowych. Na jej bazie można zrobić napar, który nabłyszczy lustro, wyczyści podłogę czy meble. Herbacianymi fusami można też nawozić glebę. Wyjdzie to na zdrowie roślinom lubiącym kwaśną ziemię. Położone na powiekach ciepłe torebki po zaparzonej herbacie zmniejszą opuchliznę. A torebki wrzucone do wanny, korzystnie wpłyną na naszą skórę.

Czytaj też:
Już nie wyrzucam fusów z kawy. Robią dobrą robotę w mojej kuchni i pozwalają mi zaoszczędzić
Czytaj też:
Wkładam do chlebaka tylko 2 kostki. Pieczywo długo pozostaje świeże i nie pleśnieje

Źródło: smaki.pl