Niezawodny, babciny sposób na mętną galaretę. Wystarczy dodać do niej ten produkt
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Niezawodny, babciny sposób na mętną galaretę. Wystarczy dodać do niej ten produkt

Dodano: 
Mięsna galareta
Mięsna galareta Źródło:Shutterstock / Peredniankina
Mętna galareta nie wygląda zbyt apetycznie. Co więc zrobić, gdy wywar nie wyszedł idealnie przezroczysty? Można go wyklarować, stosując starą, babciną metodę. Wciąż jest najskuteczniejsza.

Wielkanocny stół kojarzy się z galaretami. Pojawia się na nim schab lub indyk w galarecie albo galarety drobiowo-warzywne. Wszystkie bardzo smaczne, jednak nie zawsze mają apetyczny wygląd. Dużo może bowiem zepsuć zmętnienie wywaru, które pozostaje również w stężałej galarecie. Jak się pozbyć tego problemu? Wystarczy zastosować babciny sposób.

Dlaczego wywar na galaretę robi się mętny?

Wywar na galaretę mętnieje zwykle wskutek naszego błędu. Najczęściej powodem jest włożenie mięsa do gorącej wody albo gotowanie nie całkowicie rozmrożonego mięsa. Przyczyną mętnienia galarety może być też zbyt szybkie gotowanie wywaru. Przypominamy więc, że wywar na galaretę należy gotować 2,5-3 godziny na małym ogniu. Dzięki temu będzie aromatyczny i klarowny. A wywar z nóżek czy golonki na tyle zostanie skoncentrowany, że zetnie się sam, bez dodatku żelatyny.

Babciny sposób na wyklarowanie galarety

Nasze babcie, gdy tylko zobaczyły, że wywar na galaretę wyszedł mętny, od razu biegły po jajka. Dlaczego? Białko jaja kurzego ma zdolność pochłaniania zanieczyszczeń. Trzeba je tylko ubić na sztywną pianę i dodać do przestudzonego wywaru. Teraz wywar należy postawić na małym ogniu i mieszając, doprowadzić go do zagotowania. Trzeba go gotować jeszcze 1-2 minuty, aż na powierzchni pojawi się dużo piany. Pianę z białek należy zdjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Wraz z nią zostaną usunięte drobinki powodujące zmętnienie.

By wzmocnić efekt oczyszczania wywaru, warto do niego dodać też 1-2 łyżki octu. Zamiast zbierać pianę łyżką cedzakową, można całość przecedzić przez gęste sito.

Inny sposób na usunięcie zmętnień z wywaru

Pierwszym sposobem, który zwykle przychodzi do głowy, gdy pojawi się zmętnienie wywaru, jest jego przecedzenie. I jest to całkiem skuteczny sposób, bo zwykle przyczyną zmętnień są zanieczyszczenia w postaci drobinek mięsa i warzyw. Takie zmętnienia da się usunąć z pomocą sitka wyłożonego gęstą gazą lub ręcznikiem papierowym. Wystarczy przez nie przelać wywar, a na gazie osiądą wszystkie zanieczyszczenia. Teraz do klarownego wywaru można już dodać żelatynę.

Czytaj też:
Na Wielkanoc galaretę drobiowo-warzywną robię tylko tak. Sięgają po nią nawet dzieci
Czytaj też:
Słodkie galaretki w kształcie jajek. Dzieci będą się nimi zajadać nie tylko w święta

Źródło: smaki.pl