Lubisz desery o cytrynowym smaku? Wykorzystaj ten prosty patent na cytrynowy cukier

Lubisz desery o cytrynowym smaku? Wykorzystaj ten prosty patent na cytrynowy cukier

Dodano: 
Cytryna
Cytryna Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Skórka otarta z cytryny dodaje aromatu ciastom i deserom. Jeśli przygotowujesz słodkości z jej dodatkiem, wykorzystaj prosty trik, który sprawi, że twoje desery będą jeszcze bardziej cytrynowe. I nie chodzi o kwaśność, ale wyjątkowy aromat.

Skórka z cytryny może być wykorzystana jako naturalny aromat do ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się w babkach, ciastach jogurtowych, ciasteczkach czy deserowych kremach. Jest prosty sposób, aby ten wyjątkowy aromat wynieść na jeszcze wyższy poziom.

Jak zrobić cytrynowy cukier ze skórki z cytryny?

Potrzebujesz tylko cytryn i cukru. Najlepszy będzie tu drobny cukier do wypieków. Najpierw trzeba otrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część), a następnie wrzucić ją do miski z cukrem i rozcierać wszystko razem palcami. Już w tym momencie poczujesz wyjątkowy aromat. Ale ten sposób aromatyzowania ciast daje coś jeszcze – cukier roztarty ze skórką z cytryny nabiera ładnego, żółtego koloru. Taki cukier najlepiej robić na świeżo – czyli jeśli robisz deser i chcesz mu nadać aromatu cytryn, przygotuj cytrynowy cukier. To zajmuje dosłownie kilka minut.

Zawsze najlepiej jest używać ekologicznych cytryn, jeśli jednak takich nie masz, pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu skórki przed jej starciem.

Do czego używać cytrynowego cukru?

Skórka z cytryny roztarta z cukrem może być użyta dosłownie do każdego deseru, któremu chcesz nadać cytrynowy aromat. Doskonale sprawdzi się we wszelkiego rodzaju cytrynowych ciastach – babce cytrynowej (także babce piaskowej), ciasteczkach cytrynowych (np. lemon crinkle cookies czy zwykłych, kruchych ciasteczkach), sernikach, ale nie tylko.

Często do ciast używa się sztucznych aromatów czy olejków. Zamiast nich można szybko zrobić cukier aromatyzowany skórką z cytryny. I tu warto pamiętać, że dokładnie w ten sam sposób można zrobić aromatyczny cukier ze skórki z limonki (świetnie sprawdzi się przy sernikach), albo z pomarańczy (ten z kolei doskonale pasuje m.in. do ciast czekoladowych).

Cytrynowy cukier można też dodawać do wszelkich kremów i deserów, na przykład do kremów na bazie śmietanki i serka mascarpone czy do kremów na bazie masła.

Czytaj też:
Domowa nalewka z cytryn i miodu. Jak zrobić dobrą cytrynówkę na miodzie?
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka