Olej sojowy jest jednym z popularniejszych olejów roślinnych, ale niekoniecznie jest uznawany za najzdrowszy. Choć zawiera wiele składników, charakteryzujących się prozdrowotnymi właściwościami, to jego rzeczywista wartość zależy od kilku czynników, w tym od stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 oraz od procesu produkcji.
Co to jest olej sojowy?
Olej sojowy to tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion soi, a ściślej – przez tłoczenie nasion soi zwyczajnej. Jest jednym z najczęściej używanych olejów roślinnych na świecie, głównie ze względu na swoją dostępność i cenę. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, chemicznym oraz jako biopaliwo.
Jaki skład ma olej sojowy?
Olej sojowy to przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. W jego składzie można znaleźć również lecytynę, witaminy, przede wszystkim E oraz minerały, m.in. cynk. Najważniejsze elementy składu oleju sojowego to:
- zawartość tłuszczu – olej sojowy składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych (około 58-60%), w tym kwasu linolowego (omega-6) oraz kwasu oleinowego (omega-9). Zawiera także niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Niektóre odmiany oleju sojowego zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 (w postaci kwasu alfa-linolenowego, ALA), które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu.
- źródło witamin – jest bogaty w witaminę E (naturalny przeciwutleniacz), która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Jakie właściwości ma olej sojowy?
Obecność kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w oleju sojowym pomaga w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL) i zwiększeniu poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL). Z kolei witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki i dzięki jej zawartości olej sojowy wspiera układ odpornościowy oraz chroni przed uszkodzeniami komórek.
Czy olej sojowy jest szkodliwy dla zdrowia?
Chociaż kwasy tłuszczowe omega-6 są korzystne, w nadmiarze (np. przy spożywaniu dużej ilości oleju sojowego) mogą powodować zaburzenie równowagi między omega-6 a omega-3, co potencjalnie prowadzi do stanów zapalnych. Kolejna kwestia to GMO. Większość soi, z której pozyskuje się olej sojowy, jest modyfikowana genetycznie. Na koniec – proces rafinacji, któremu poddawana jest spora część dostępnego w sklepach oleju sojowego, może zmniejszyć zawartość składników odżywczych, przede wszystkim witamin.
Czy możemy bezpiecznie spożywać olej sojowy?
Olej sojowy, w porównaniu do innych olejów, takich jak olej rzepakowy, oliwkowy czy lniany, nie jest uważany za najzdrowszy olej roślinny. Jego nadmiar w diecie może prowadzić do nierównowagi omega-6 i omega-3, co z kolei może mieć negatywne skutki zdrowotne. Olej sojowy może być jednak częścią zdrowej diety, pod warunkiem, że jest spożywany z umiarem i w odpowiednich proporcjach do innych tłuszczów.
Czytaj też:
Tłuszcze trans to zagrożenie ukryte w jedzeniu! Sprawdź 6 prostych trików, jak je wyeliminowaćCzytaj też:
Zielone czy hass? Oto, co musisz wiedzieć o awokado, zanim kupisz i zjesz ten owoc