Najlepsi dietetycy rozdają przepisy za darmo. Korzystać może każdy

Najlepsi dietetycy rozdają przepisy za darmo. Korzystać może każdy

Dodano: 
Produkty diety DASH
Produkty diety DASH Źródło: Shutterstock / Antonina Vlasova
Darmowe plany żywieniowe i przepisy od dietetyków – Narodowy Fundusz Zdrowia podał dane, ile osób już korzysta z takiej możliwości.

Diety NFZ to darmowy portal, na którym znajdują się opracowane przez specjalistów plany żywieniowe oraz darmowe e-booki przepisami. Jak podaje Narodowy Fundusz Zdrowia, obecnie w portalu jest zarejestrowanych blisko 870 tys. użytkowników. Większość (60 proc.) to kobiety. Najczęściej z diet od NFZ korzystają osoby w wieku 20-30 lat oraz 40-latkowie, ale wciąż przybywa także dojrzałych użytkowników po 60 roku życia.

Co proponują dietetycy NFZ?

– W naszym portalu każdy znajdzie właściwe menu dla siebie. Co ważne, Diety NFZ są miejscem, dzięki któremu zmienimy nasze nawyki żywieniowe na zdrowsze. To prawdopodobnie jedyny portal w Polsce, który oferuje bezpłatne przepisy dla pacjentów z chorobami przewlekłymi – podkreśla Paweł Florek z NFZ. Użytkownicy mają do dyspozycji 15 różnych planów żywieniowych i ponad 9 tys. przepisów kulinarnych.

Wszystkie plany żywieniowe powstały na bazie DASH (z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension), czyli diety stosowanej w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. To uniwersalna dieta o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych, uznawana za jedną z najzdrowszych diet świata – jest zalecana przez wiele towarzystw naukowych. Jej podstawą są warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, orzechy i nasiona.

Jak skorzystać z darmowych przepisów NFZ?

Jak przypomina NFZ – aby korzystać z darmowych przepisów i planów żywieniowych wystarczy założyć bezpłatne konto. Po zalogowaniu każdy użytkownik korzysta z menu przygotowanego na 28 dni. Można również wypróbować portal bez logowania. Wtedy otrzymujemy przykładowy zestaw posiłków na 3 dni. Zalogowany użytkownik może wybierać liczbę posiłków w ciągu dnia — od 3 do 5 oraz wykluczać z jadłospisu produkty, które zawierają np. gluten, laktozę, ryby i owoce morza czy mięso.

Czytaj też:
Surówka z czerwonej kapusty w dwóch odsłonach. Wybierz swoją ulubioną wersję
Czytaj też:
Ta sałatka ryżowa ekspresowo znika z talerzy. Do klasycznego przepisu zawsze dodaję jeden składnik

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, NFZ