Ten piernik robię na ostatnią chwilę. Prosty dodatek sprawia, że jest idealnie wilgotny i miękki

Ten piernik robię na ostatnią chwilę. Prosty dodatek sprawia, że jest idealnie wilgotny i miękki

Dodano: 
Piernik pomarańczowy
Piernik pomarańczowy Źródło: Shutterstock / MShev
Gdy brakuje mi czasu, piekę szybki świąteczny piernik. Zamiast nabiału dodaję do niego inny płyn. Idealnie podbija smak korzennego ciasta i sprawia, że jest wilgotne w punkt.

Piernik nie musi dojrzewać tygodniami, by był pyszny. Wolę raczej wilgotne ciasto, które można przyrządzić szybkim i łatwym sposobem. Właśnie taki jest ten wypiek, który wymaga ode mnie tylko kwadransa aktywnej pracy. Choć robię go tak krótko i nie używam mleka ani śmietany, zawsze wychodzi wyjątkowo udany. Sekretem jego smaku i konsystencji są pomarańcze.

Jak zrobić piernik pomarańczowy?

Ciasto na ten piernik przygotowuję z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, najlepiej z fragmentami miąższu. Zastępując napoje mleczne, dostarcza o wiele więcej kwasów. Gdy reagują z sodą oczyszczoną, znakomicie spulchniają wypiek. Sprawiają też, że jest mięciutki i poprawiają jego wilgotność.

Przykłada się do tego również kandyzowana skórka pomarańczowa, której nie wrzucam do masy w całości, tylko blenduję. Dzięki dużej zawartości pektyn ciasto jest odporne na wysychanie i elastyczne, zamiast się kruszyć, a przy tym pięknie pachnie i smakuje.

Przepis: Piernik pomarańczowy

Wilgotne ciasto korzenne z mocną cytrusową nutą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
259 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 120 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mieszanki przypraw do piernika
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaNastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj formę łyżką oleju i obsyp tartą bułką. Zblenduj sok ze skórką pomarańczową i cukrem. Dodaj resztę oleju i roztrzepane jajka, połącz składniki. Osobno przesiej mąkę z kakao, przyprawą, sodą i solą. Wlej mieszankę mokrych składników i wymieszaj na gładkie ciasto.
  2. PieczeniePrzelej ciasto do formy i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie prawie suchy.

Piernik pomarańczowy – cene wskazówki

Na ilość składników użytą w przepisie najlepiej wziąć mniejszą keksówkę, to jest formę o wymiarach 25 na 12 centymetrów. Piernik można upiec wcześniej i przechowywać zawinięty w pergamin, a w dniu podania przełożyć powidłami śliwkowymi i dołożyć polewę. Taki wypiek jest najlepszy oblany gorzką czekoladą, którą roztapia się w kąpieli wodnej z łyżeczką masła lub oleju kokosowego.

To ciasto jest dość słodkie, ale jeśli ktoś tego nie lubi, może zredukować dodatek brązowego cukru do trzech łyżek. Zamiast gotowej mieszanki korzennej sprawdzi się też własne połączenie ulubionych przypraw, nawet tak proste jak mielony cynamon, imbir i goździki.

Mój piernik ma brązowo-pomarańczowy kolor, ale jeżeli ktoś woli, aby był ciemniejszy, może zwiększyć ilość kakao, a także sięgnąć po czekoladę czy powidła śliwkowe.

Czytaj też:
Ten świąteczny piernik zawsze wychodzi mięciutki. Sekret tkwi w popularnym napoju, który dodaję do ciasta
Czytaj też:
Ten piernik jem nawet na diecie. Bez pszennej mąki i tłuszczu, a w Święta znika szybciej niż klasyczny