Suszone owoce największym powodzeniem cieszą się zimą, gdy jest coraz mniej owoców świeżych. Nieodłącznie kojarzą się też ze świętami Bożego Narodzenia i przyrządzanymi z tej okazji potrawami. Trudno bowiem wyobrazić sobie bez nich wigilijny kompot, keks, piernik, niektóre sałatki, a nawet bigos. Sprawdźcie, jak należy przygotować suszone owoce do spożycia.
Dlaczego suszone owoce są takie trwałe?
Na trwałość suszonych owoców wpływa sposób ich utrwalenia. W procesie suszenia jest bowiem usuwane ze świeżych owoców 80-90% wody. Taka ilość wody zapewnia wysuszonym owocom trwałość, bo nie zachodzą w nich niszczące procesy. Nie działają wtedy drobnoustroje, nie zachodzą zmiany pod wpływem enzymów. Jednocześnie razem z usunięciem wody, zwiększa się w nich stężenie naturalnie występującego cukru oraz kwasów organicznych. A jak wiemy, cukier ma konserwujące działanie, podobnie też działają kwasy.
Poza tym niektóre owoce suszone są też utrwalane dwutlenkiem siarki. Składnik ten zaliczany jest do konserwantów chemicznych. Poza hamowaniem rozwoju pleśni, bakterii i drożdży, blokuje też działanie enzymów, chroni witaminę C i pozwala zachować owocom jasny kolor. To dlatego siarkowane morele, jabłka czy gruszki są jasnożółte, a nie brązowe.
Jak przygotować suszone owoce do spożycia?
Jeśli chcecie zjeść suszone owoce albo wykorzystać je do ciast i potraw, wcześniej powinniście je odpowiednio przygotować. Większość owoców warto opłukać, dzięki czemu usunie się z ich powierzchni kurz. Płukanie warto przeprowadzić dokładniej, gdy owoce są siarkowane. Dzięki temu z ich powierzchni uda się zmyć przynajmniej część konserwantu. Najskuteczniej przeprowadzić płukanie w ciepłej wodzie.
Poza tym do większości potraw owoce suszone warto namoczyć. Dzięki temu odzyskają miękkość i staną się lżej strawne. Moczenie również najlepiej przeprowadzić w letniej lub ciepłej wodzie. W zależności od rodzaju owoców powinno ono trwać 10-60 minut. Najdłużej, bo nawet 2 godziny, trzeba moczyć gruszki, krócej – ok. 30-45 minut – śliwki i morele. Pozostałym owocom wystarczy krótszy czas.
Jak wykorzystać w kuchni suszone owoce?
Suszone owoce można zjeść na przekąskę, a także wykorzystać w wielu potrawach. Ja dodaję je do bigosu, pieczonych i duszonych mięs, a także pasztetów i ciast. Tu szczególnie wyróżniają się keksy, pierniki oraz sernik. Suszone owoce to podstawa kompotu wigilijnego. Można też jednak z ich dodatkiem przygotować sałatki, przekąskowe batoniki, a także smaczne śniadania i przystawki.
Czytaj też:
Dorzucam garść, bo świetnie balansuje smak. Taki bigos zawsze gotuję na Boże NarodzenieCzytaj też:
Nacinam karkówkę i wciskam dwa składniki. Prosty sposób na efektowną, świąteczną pieczeń
