Dorzucam garść, bo świetnie balansuje smak. Taki bigos zawsze gotuję na Boże Narodzenie

Dorzucam garść, bo świetnie balansuje smak. Taki bigos zawsze gotuję na Boże Narodzenie

Dodano: 
Bigos z suszonymi owocami
Bigos z suszonymi owocami Źródło: Shutterstock / Dar1930
Tę potrawę zawsze szykuję na święta, bo cała rodzina ją uwielbia. Zwłaszcza tę z garścią doskonałego dodatku. Ja też, bo jest wyjątkowo smaczna, prosta w przygotowaniu i można ją przyrządzić z wyprzedzeniem.

Bigos, bo o nim mowa, to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Wyróżnia ją niepowtarzalny, wyrazisty smak i pożywność. Zawsze gotuję bigos na święta, bo wszyscy go lubią i ma dużo zalet. Chociażby taką, że doskonale nadaje się do odgrzewania i z każdym dniem robi się coraz smaczniejszy. Na Boże Narodzenie zawsze szykuję bigos z wyjątkowym dodatkiem. Dzięki niemu potrawa smakuje jeszcze lepiej.

Z jakiej kapusty gotować bigos?

Jak bigos, to kiszona kapusta! To ona nadaje potrawie kwaśnego smaku i charakterystycznego aromatu. Niektórzy gotują bigos wyłącznie z kiszonej kapusty i tak można. Jest on jednak bardzo wyrazisty, dla niektórych zbyt kwaśny. Bardziej wyważoną postać tej potrawy przygotujecie z połączenia kapusty kiszonej i świeżej. Biała, surowa kapusta łagodzi smak potrawy i dodaje jej słodyczy. Najczęściej stosuje się proporcję kapusty kiszonej do świeżej 2:1. Jednak można też użyć obu rodzajów kapusty w proporcji pół na pół. Potrawa będzie miała wtedy delikatniejszy smak.

Jak ugotować bigos o wyważonym smaku?

O bigosie trudno powiedzieć, że jest potrawą tanią. Tak naprawdę, by miał doskonały smak i był pożywny, do kapusty trzeba dodać sporo mięs, wędlin i przypraw. Idealny bigos ma dobrze zbalansowane smaki kwaśny i słodki, a także zawiera trochę tłuszczu i aromatycznych przypraw. Ja oprócz kapusty kiszonej, świeżej, mieszanki mięs i wędlin, dodaję też do niego garść suszonych owoców. Zwykle jest to mieszanka suszonych śliwek, rodzynek i żurawiny. Doskonale przełamują kwaśny smak potrawy, a jednocześnie wprowadzają do niej ciekawą konsystencję.

Gotując bigos, warto pamiętać o tym, że ta potrawa potrzebuje czasu. Trzeba ją bowiem dusić 2,5-3 godziny, a najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy będzie kilka razy podgrzewana.

Przepis: Bigos z suszonymi owocami

Bożonarodzeniowy bigos o doskonale wyważonym smaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
3 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g kapusty białej świeżej
  • 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 300 g wołowiny
  • 300 g kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 8–10 suszonych śliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kapustyKiszoną kapustę odciśnij (jeśli bardzo kwaśna – lekko przepłucz), posiekaj. Świeżą kapustę drobno poszatkuj. Gotuj obie kapusty razem z liściem laurowym, zielem i kminkiem ok. 40 minut, aż zmiękną.
  2. Dodawanie mięsMięsa pokrój w kostkę, zrumień na patelni z tłuszczem. Dodaj do kapusty. Na pozostałym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż, dodaj do kapusty. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 1,5 godziny.
  3. DosmaczanieNa patelni podsmaż pokrojony boczek i kiełbasę. Dodaj je do bigosu razem z suszonymi owocami, majerankiem i pieprzem. Bigos gotuj jeszcze 30-40 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.

Jak przechowywać bigos?

Bigos można przygotować kilka dni wcześniej. Trzeba go jednak przechowywać w zimnym miejscu, a najlepiej w lodówce. Gdy za oknem temperatura jest stabilna i w okolicy 2-4 st. C, garnek z bigosem wynoszę na balkon. Każdego dnia jednak go przegotowuję, dzięki czemu potrawa robi się coraz smaczniejsza.

Bigos też doskonale nadaje się do zamrażania. Najlepiej poporcjować go w pojemniki do zamrażania i po dokładnym zamknięciu trzymać w zamrażarce nawet do 5 miesięcy. Dobrym pomysłem jest też napełnienie przegotowanym, gorącym bigosem słoików, ustawienie ich na zakrętkach, a po wystygnięciu wstawienie do lodówki.

Czytaj też:
Wlewam do kiszonej kapusty i smakuje, że palce lizać. Pasuje na obiad i do obiadu
Czytaj też:
Wigilijna kapusta z grochem bez wzdęć. Dodaję ten składnik i goście zawsze proszą o dokładkę