Na świąteczny stół często szykujemy domowe, pieczone mięsa. Jakie? Najlepiej smaczne i apetyczne. Dobrze, by pieczeń była wyjątkowa i miała świąteczny charakter. I właśnie taką wersję karkówki chciałabym wam dzisiaj polecić. Jest prosta do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić.
Jak przygotować karkówkę do pieczenia?
Do pieczenia najlepiej wybrać zwartą i kształtną karkówkę. Lepiej, żeby nie miała zbyt grubych przerostów tłuszczowych, tylko delikatne, marmurkowe. Mięso należy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a potem naciąć w poprzek w kilku miejscach. Potem trzeba ją przyprawić. Ja do mięsa nadziewanego owocami wybieram marynatę z czosnku, musztardy, majeranku, papryki słodkiej i wędzonej oraz tradycyjnie soli, pieprzu i oleju. Mieszam składniki i nacieram nimi mięso, również w nacięciach. Potem odstawiam je na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na dobę do lodówki. Dzięki marynowaniu mięso zyska nie tylko pełniejszy smak, ale też nieco skruszeje.
Jak zrobić faszerowaną karkówkę?
Tę pyszną karkówkę na Święta szykuję w prosty sposób. Cała tajemnica tkwi w dekoracyjnych nacięciach i napełnieniu ich składnikami, które kojarzą się z zimową porą, a więc suszonymi owocami i orzechami. Jeśli chodzi o owoce, to wybieram zwykle suszone śliwki, które mają wyraźny smak, doskonale harmonizujący z tym mięsem. Sięgam po śliwki kalifornijskie, które są miękkie i nie wymagają namaczania, choć można krótko namoczyć je np. w koniaku. Łączę je z orzechami włoskimi, które po upieczeniu wprowadzają do mięsa przyjemną chrupkość.
Mięso po nadzianiu obwiązuję kuchenną nicią lub bawełnianym sznurkiem i wkładam do gorącego piekarnika. Najpierw jest nastawiony na 220 st. C i w tej temperaturze mięso spędza ok. 15 minut. Gdy powierzchnia karkówki lekko się zetnie, wtedy obniżam temperaturę do 180 st. C i piekę w niej mięso stosownie do jego wielkości.
Przepis: Faszerowana karkówka
Świąteczna karkówka nadziewana suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 45 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1-2 łyżki oleju
- majeranek
- papryka słodka i wędzona
- sól, pieprz
- 150 g orzechów włoskich
- ok. 200 g suszonych śliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaKarkówkę opłucz, osusz, natnij w poprzek w kilku miejscach na głębokość 4-5 cm. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, musztardy, oleju i przypraw przygotuj marynatę. Natrzyj nią mięso, również w nacięciach. Umieść w naczyniu, przykryj, wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki.
- NadziewanieŚliwki suszone opłucz w ciepłej wodzie, odsącz, osusz. Orzechy przebierz, możesz lekko rozdrobnić. W każde nacięcie w mięsie włóż trochę śliwek i orzechów. Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem, by ładnie trzymało formę w czasie pieczenia.
- PieczeniePiekarnik rozgrzej do 210-220 st. C i wstaw do niego mięso na ok. 15 minut, by na jego powierzchni powstała „skórka”. Potem obniż temperaturę do 180 st. C i piecz mięso jeszcze ok. 1,5 godziny.
Wskazówka: Tak przygotowaną karkówkę zwykle studzę i podaję na półmisku zimnych mięs. Można też jednak podać ją na ciepło, jako danie obiadowe.
Inny pomysł na farsz do karkówki
Jeśli wolicie bardziej jednolite farsze, suszone śliwki i orzechy włoskie możecie pokroić na mniejsze kawałki. Możecie też do nich dodać pokrojone, suszone morele i żurawinę.
Czytaj też:
Kroję w plastry, przyprawiam i do piekarnika. To sposób na szybką, obiadową karkówkęCzytaj też:
Ta karkówka wychodzi miękka jak masło. Jeden prosty patent sprawia, że piecze się praktycznie sama
