Kompot wigilijny szykuje się z suszonych owoców. Zwykle są to jabłka, gruszki i śliwki. Niektórzy dokładają też morele, żurawinę, a nawet figi. Jeśli chodzi o mnie, to najważniejszym składnikiem tego napoju są śliwki. Jednak wcale nie kalifornijskie czy klasycznie suszone, tylko wędzone. Właśnie te owoce kojarzą mi się z rodzinnym domem i pełnym aromatu napojem.
Kilka słów na temat wędzonych śliwek
Wędzone śliwki to tradycyjny składnik kuchni staropolskiej, a szczególnie potraw wigilijnych. Wyróżnia je intensywny, lekko dymny aromat, a także głęboki, słodko-kwaśny smak. Śliwki te są utrwalane w naturalny sposób. Po pierwsze są suszone, a potem jeszcze dodatkowo wędzone. Owoce te są niezwykle bogate w błonnik, a także polifenole. Dzięki temu doskonale pobudzają perystaltykę jelit i działają przeciwutleniająco.
Jak zrobić aromatyczny kompot wigilijny?
By przygotować pełen smaku i aromatu kompot wigilijny, należy zwrócić uwagę na poszczególne etapy. Pierwszym powinno być namaczanie suszonych owoców. Tak więc bierzemy śliwki wędzone, suszone jabłka i gruszki, po opłukaniu, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie owoce gotujemy w wodzie z namaczania, aż będą wystarczająco miękkie. Zwykle trwa to ok. 30-40 minut. Na koniec kompot dosładzamy do smaku i odstawiamy na co najmniej godzinę, żeby wystygł i naciągnął składników.
Przepis: Aromatyczny kompot z suszu
Kompot wigilijny z suszonych owoców
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
- 150 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych gruszek
- 1,5-2 l wody
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- miód lub cukier do smaku
Sposób przygotowania
- GotowanieSuszone owoce opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1–2 godziny. Po tym czasie dodaj cynamon i anyż i gotuj je w wodzie z namaczania przez ok. 30-40 minut.
- DosmaczanieKompot dosłodź do smaku. Możesz też zakwasić go odrobiną soku z cytryny. Przykryj, odstaw na 2-3 godziny do przestygnięcia.
Co jeszcze warto dodać do kompotu wigilijnego?
Niektórzy do kompotu z suszonych owoców dodają też laskę cynamonu, kilka goździków czy skórkę z pomarańczy. Każdy z tych dodatków doskonale pasuje do kompotu z suszu i każdy wprowadzi nieco inne nuty smakowe. Oprócz tych w zasadzie klasycznych składników można sięgnąć po nieco mniej popularne. Tu należy wymienić: anyż gwiazdkowy, kardamon, świeży imbir czy laskę wanilii. Przyjemne orzeźwienie do tego napoju wprowadzi sok z cytryny czy plasterki pomarańczy. Jeśli zaś chcecie, by kompot miał bogaty, słodki smak, możecie go dosłodzić miodem gryczanym czy syropem klonowym.
Czytaj też:
Wlej to do wigilijnego barszczu, a nieziemsko podkręcisz jego smak. Goście będą pod wrażeniemCzytaj też:
Nie z buraków, a z grzybów. Ten wigilijny barszcz zachwyca smakiem, a sekret to nietypowy zakwas
