Karpatkę bez pieczenia robię w pół godziny. Każdy kto spróbuje, prosi o przepis

Karpatkę bez pieczenia robię w pół godziny. Każdy kto spróbuje, prosi o przepis

Dodano: 
Karpatka ze słomki ptysiowej
Karpatka ze słomki ptysiowej Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza
Zamiast pracochłonnego ciasta parzonego, weź gotowy, tani produkt. Efektowną karpatkę bez pieczenia robi się bardzo łatwo.

Tradycyjna karpatka to ciasto parzone przełożone kremem maślano-budyniowym. Polski klasyk, deser, który króluje na rodzinnych imprezach, ciasto, które można kupić w cukierniach. Przygotowanie tradycyjnej karpatki wymaga jednak czasu i odrobinę wprawy. Ten przepis jest dla każdego, bo zamiast ciasta wykorzystujemy chrupiącą słomkę ptysiową.

Jak zrobić karpatkę bez pieczenia?

Słomka ptysiowa to tani produkt, który można często kupić w piekarniach, cukierniach, ale też w marketach na dziale z pieczywem i ciastami. Chrupiąca słomka może być słodką przegryzką i dodatkiem do deserów. W tym przepisie jest prawdziwą gwiazdą: to ona stanowi bazę naszej karpatki bez pieczenia.

Deser można przygotować w tortownicy – po schłodzeniu wystarczy delikatnie zdjąć rant, karpatka powinna ładnie trzymać kształt i się nie rozpadać. Można też zrobić karpatkę w naczyniu niczym tiramisu i potem jedynie nakładać słodkie porcje z kremu i słomki ptysiowej.

Przygotowanie kremu jest proste, choć wymaga nieco uwagi. Jeśli chcesz, można wykorzystać także gotowe mieszanki do przygotowania kremu na karpatkę (wówczas robiąc krem, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Przepis: Karpatka ze słomki ptysiowej

Pomysł na karpatkę bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
483 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g słomki ptysiowej

na krem:

  • 200 g masła
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie bez cukru
  • 5 łyżek drobnego cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie kremuZrób budyń: część mleka zagotuj w garnku z cukrem, w reszcie mleka wymieszaj proszek budyniowy, wlej do mleka z cukrem i chwilę gotuj, energicznie mieszaj. Gotowy budyń odstaw, aby ostygł. Miękkie masło ubij na puszystą masę (wykorzystaj mikser lub robot). Miksując cały czas, dodawaj do masła zimny budyń po jednej łyżce: ma powstać gęsty, gładki krem.
  2. Składanie karpatkiPołowę słomki ptysiowej wsyp ułóż na dnie naczynia lub tortownicy. Na warstwę słomki wyłóż równomiernie cały krem i wysyp na wierzch resztę słomki. Dociśnij słomkę i odstaw ciasto na do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Karpatkę przed podaniem można ewentualnie dla ozdoby oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Nie przesadź jednak z jego ilością: słomka ptysiowa jest najczęściej posypana cukrem kryształem i jest sama w sobie słodka.

Inne pomysły na karpatkę bez pieczenia

Karpatka ze słomką ptysiową to deser, który można przygotować również w wygodnych porcjach w słoikach, pucharkach czy szklankach. Wyłóż na dno naczynia słomkę, wyłóż krem, a na wierzch wysyp resztę słomki. Taką karpatkę równie trzeba schłodzić. Deser wyjada się wygodnie łyżeczką.

Warto też przypomnieć, że pyszną karpatkę bez pieczenia można zrobić również na bazie groszku ptysiowego. Groszek ptysiowy jest zwykle bez cukru, dlatego taką karpatkę warto oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Czytaj też:
Gdy brakuje czasu na makowiec, robię te ślimaczki last minute. Trzy składniki i Wigilia uratowana
Czytaj też:
Biorę dwa składniki i ekspresowo robię z nich chrupiące ciasteczka. Świetnie poprawiają humor