Słodka masa, herbatniki i łyżka. Tak robię najpyszniejszy deser bez pieczenia

Słodka masa, herbatniki i łyżka. Tak robię najpyszniejszy deser bez pieczenia

Dodano: 
Deser bez pieczenia
Deser bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Sarah Marchant
Jesień i zima to czas, gdy słodkości cieszą się szczególnym wzięciem. Jemy je na poprawę nastroju i by zaspokoić ochotę na cukier. Zamiast jednak sięgać po cukierek czy batonik, proponuję sięgnąć po coś o wiele smaczniejszego.

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, gorąco polecam prosty deser. Nic tu nie trzeba piec, a jedynie pokruszyć, podgrzać i wymieszać łyżką. W moim domu jest on przebojem jesieni i zimy i cała rodzina często o niego pyta. Woli bowiem zjeść ten domowy łakoć, niż sięgać po gotowe słodycze.

Z jakich składników zrobić słodką masę do deseru?

Słodka masa do tego ekspresowego deseru bazuje na czekoladzie. Ja wybieram zwykle mieszankę czekolady gorzkiej i deserowej. Dzięki temu deser ma dobrze zbalansowany smak. Jeśli jednak ktoś woli słodsze desery, może sięgnąć po czekoladę mleczną, a gdy mniej słodkie, po czekoladę gorzką. Czekoladę łamię na kawałki i umieszczam w rondelku razem z masłem. Całość podgrzewam na małym ogniu, mieszając, by składniki roztopiły się i połączyły w gładką masę. Na koniec do rondelka dodaję trochę miodu. Dzięki niemu masa ma lepszą konsystencję i ładny połysk.

Jak zrobić ekspresowy deser bez pieczenia?

Gdy mam już przygotowaną słodką masę, pozostaje tylko wymieszać ją z dodatkami. Zawsze są to herbatniki, które wcześniej tylko łamię na drobne kawałki lub niezbyt mocno kruszę (można wałkiem do ciasta). Najlepiej sprawdzają się tu herbatniki pełnoziarniste, bo mają bardziej ziarnistą strukturę i są zdrowsze. Można też jednak sięgnąć po klasyczne herbatniki petit beurre czy inne kruche ciasteczka. Do masy warto też dodać posiekane orzechy. Całość należy dokładnie wymieszać, przełożyć do formy i dobrze schłodzić. Ten deser kroję zwykle tak, by przypominał batoniki.

Przepis: Ekspresowy deser bez pieczenia

Szybki deser ze słodkiej masy i herbatników

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g orzechów np. włoskich, laskowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyW rondelku umieść kawałki czekolady i masło. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki roztopią się i połączą. Na koniec wymieszaj je z miodem.
  2. Łączenie składnikówHerbatniki pokrusz na kawałki. Orzechy grubo posiekaj. Składniki dodaj do słodkiej masy, dokładnie wymieszaj łyżką.
  3. FormowanieMasę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, całość dobrze schłodź. Potem pokrój w kwadraty lub grubsze słupki.

Inne wersje ekspresowego deseru bez pieczenia

Do tego ekspresowego deseru można też dorzucić inne dodatki. Dobrze sprawdzą się tu pianki marshmallows, które wcześniej warto pokroić w niedużą kostkę. Dobrym pomysłem będzie także sięgnięcie po suszone owoce.

Czytaj też:
Zmiksowane ciastka i krem zamieniłem w deser bez pieczenia. Teraz moja rodzina domaga się go na święta
Czytaj też:
Z dwóch prostych składników robię brownie bez mąki i cukru. Deser jest gotowy w mniej niż 30 minut