Nie masło, nie olej. Mojej jajecznicy smaku i aksamitności dodaje inny produkt

Nie masło, nie olej. Mojej jajecznicy smaku i aksamitności dodaje inny produkt

Dodano: 
Jajecznica
Jajecznica Źródło: Shutterstock / Nadezhda Nesterova
Jajecznica to najczęściej jedzona potrawa na śniadanie. To dlatego, że robi się ją szybko, jest pożywna i smaczna. Sposobów na jej przygotowanie jest jednak wiele. Ja niedawno odkryłam chyba najlepszy.

Podstawą jajecznicy są jajka i tak naprawdę nie trzeba wiele dodatków, by zamienić je w pyszne, pożywne śniadanie. Zwykle są to: tłuszcz do smażenia, trochę soli i pieprzu. Można też jednak zastosować nieco inne składniki, by uzyskać równie smaczny albo i smaczniejszy efekt. Wystarczy tylko mieć dobry pomysł. Podrzucam wam mój, może skorzystacie.

Tajemnica smacznej jajecznicy

By jajecznica wyszła smaczna, z pewnością trzeba użyć świeżych jaj. Potem trzeba odpowiednio z nimi postępować, by zamienić je w prostą, pożywną potrawę. Jajka należy wybić do miseczki, rozkłócić z odrobiną soli i pieprzu, a potem przystąpić do smażenia. I właśnie w procesie smażenia tkwi największa tajemnica smaku i kremowej konsystencji tej potrawy. Jak więc należy smażyć jajecznicę? Na średnim ogniu, cały czas i powoli ją mieszając. Smażymy ją do czasu, aż się na wpół zetnie. Taka bowiem będzie miała najdelikatniejszy smak i strukturę. Przeciąganie procesu smażenia sprawi, że jajka całkowicie się zetną, będą sztywne i suche.

Jak zrobić aksamitną jajecznicę?

Mój sposób na aksamitną jajecznicę jest nieco inny. I owszem, smażę ją na niedużym ogniu, ale też sięgam po składnik, który sprawia, że wychodzi nadzwyczaj kremowa. Jest nim majonez – produkt popularny w polskiej kuchni, używany zwykle jako sos do gotowanych jaj i innych potraw.

Majonez doskonale podbija smak i aksamitność jajecznicy. Składa się bowiem w głównej mierze z oleju i żółtek jaj. Nie smażę jednak na nim jajecznicy, a dodaję go w momencie, gdy jajka zaczynają się ścinać. Masę jajeczną wylewam wtedy na patelnię z odrobiną podgrzanej wody, a majonez świetnie zastępuje tłuszcz używany zwykle do smażenia.

Przepis: Jajecznica z majonezem

Aksamitna i pełna smaku jajecznica z dodatkiem majonezu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
200

Składniki

  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majonezu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajekJajka umyj, wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć je energicznie widelcem.
  2. SmażenieNa patelni podgrzej odrobinę wody. Wlej masę jajeczną i smaż ją 2-3 minuty, cały czas powoli mieszając. Gdy jajka lekko się zetną, dodaj majonez, całość wymieszaj i za chwilę przełóż na talerz.

Najlepsze dodatki do jajecznicy

Jeśli chcecie, by jajecznica była bardziej pożywna i miała więcej smaku, dorzućcie do niej ulubione składniki. Możecie postawić na szynkę, pomidory czy szpinak. Wystarczy je tylko krótko podsmażyć, by po dodaniu masy jajecznej powstała pełna smaku potrawa.

Czytaj też:
Najlepsze jajka na śniadanie szykuję na patelni. Są gotowe w zaledwie 2 minuty
Czytaj też:
Sycące, szybkie śniadanie z trzech składników. Zawiera mnóstwo białka, wapnia i zdrowe tłuszcze