Kosztują grosze, a obniżają cukier i ciśnienie. Jem łyżkę dziennie i widzę różnicę

Kosztują grosze, a obniżają cukier i ciśnienie. Jem łyżkę dziennie i widzę różnicę

Dodano: 
Pestki słonecznika
Pestki słonecznika Źródło: Pexels / João Jesus
Aż trudno uwierzyć, że te drobne ziarenka są tak zdrowe. To jeden z najbardziej niedocenianych produktów, a przy tym tani i ogólnie dostępny. Na szczęście łatwo włączyć je posiłków, by wzbogacić ich smak i cenne właściwości.

Pestek słonecznika jest u nas pod dostatkiem. Nie ma więc sensu kupować drogich orzechów, zwłaszcza że pyszne pestki są równie bogate w witaminy i minerały. Już jedna łyżka dziennie robi różnicę, a trzy pomagają chronić się przed cukrzycą. Mogą jednak znacznie więcej. Poznaj więcej cennych właściwości słonecznika.

Jakie właściwości mają nasiona słonecznika?

Jedzenie tych nasion zapewnia potężne dawki związków niezbędnych dla zdrowia. Stugramowa porcja słonecznika dostarcza aż 235% wymaganej dziennej dawki witaminy E, która chroni naczynia krwionośne i zapobiega formowaniu płytki miażdżycowej. Wpływa też korzystnie na stan skóry, paznokci i włosów.

Podana ilość to jednocześnie ponad sto procent normy na witaminy B1 oraz B6 i zasobne źródło innych witamin z grupy B. Wszystkie są kluczowe w układzie nerwowym i umożliwiają przekształcanie pożywienia w energię.

W pestkach jest również bogactwo składników mineralnych. Obfitują w miedź i selen, które mają działanie antyoksydacyjne. Jest ponadto sporo magnezu, manganu i cynku, żelazo i potas.

Zdrowe tłuszcze i sterole ze słonecznika wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Natomiast białko pomaga redukować ciśnienie tętnicze, zwłaszcza to skurczowe. Korzystne działanie wykazują tu także magnez i potas. Co więcej, nasiona mogą wspierać ochronę przed cukrzycą. Jedzenie 30 gramów dziennie (3 łyżki) może zmniejszać poziom cukru we krwi.

Słonecznik w ponad 1/4 składa się z białka. Łyżka łuskanych pestek (10 g) to 58 kalorii, 2,9 g białka, 4,4 g tłuszczu i niecały gram błonnika.

Do czego wykorzystać pestki słonecznika w kuchni?

Neutralne w smaku nasionka mają wiele zastosowań. Jako główny składnik potraw sprawdzają się między innymi w pastach kanapkowych, w tym roślinnych zamiennikach twarożku, wegańskim parmezanie, maśle słonecznikowym czy słodyczach typu chałwa.

Zdecydowanie częściej słonecznik stanowi tylko dodatek do potraw. To między innymi:

  • owsianki i inne zbożowe śniadania,
  • zdrowe batony i kulki mocy,
  • mieszanki bakaliowe,
  • domowe sosy pesto,
  • dania z patelni,
  • sałatki warzywne, a także z kurczakiem czy tuńczykiem,
  • wytrawne wypieki i zapiekanki,
  • warzywne burgery,
  • panierki do mięsa i ryb.

To tylko kilka ze sposobów użycia pestek, bo jest ich całkiem sporo. Warto więc traktować je nie tylko jako tanią przekąskę, ale również wartościowy element diety.

Czytaj też:
W 5 minut robię zdrową pastę na chleb. Ten tani dodatek znika z lodówki szybciej niż myślisz
Czytaj też:
Ten hit z PRL zajadam do dziś. Obłędny smak dzieciństwa robię z 3 składników