Ten ognisty tonik wzmacnia odporność jak żaden inny. Odkąd piję go codziennie, infekcje mnie omijają

Ten ognisty tonik wzmacnia odporność jak żaden inny. Odkąd piję go codziennie, infekcje mnie omijają

Dodano: 
Ognisty cydr z pomarańczą
Ognisty cydr z pomarańczą Źródło: Shutterstock / rchat
W sezonie na przeziębienia nie piję już niesmacznych syropów ani tzw. złotego mleka. Ognisty cydr to mieszanka pełna naturalnych składników, które wspierają odporność i świetnie rozgrzewają.

Ten napój to mój ulubiony naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. Przygotowuję go z warzyw, owoców i aromatycznych przypraw, dzięki czemu w jednej porcji mam sporą dawkę dobroczynnych składników. Odkąd piję go codziennie, czuję się zdecydowanie odporniejsza, a domownicy również szybciej wracają do formy po infekcjach.

Co to jest ognisty cydr?

Ziołowy tonik zdrowotny nazywany ognistym cydrem to wbrew nazwie napój bez alkoholu, przygotowany z octem z miodem. Ta podstawowa mieszanka znana jako oksymel (po grecku kwaśny miód) jest ludowym lekiem stosowanym od czasów antycznych. Współczesne badania potwierdziły, że te dwa produkty razem to nieoceniona broń przeciwko bakteriom.

Recepturę rozpowszechniła w latach 70. XX w. amerykańska zielarka Rosemary Gladstar, która wzbogaciła ją o zestaw składników o ostrym w smaku. Jej przepis z octem jabłkowym i miodem pszczelim zawiera chrzan, imbir, czosnek, cebulę i pieprz cayenne. To najbardziej klasyczne wydanie tego roślinnego eliksiru.

Dlaczego warto pić ocet ognisty?

To naturalny tonik, który może wspierać odporność, poprawia trawienie i doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Ostre warzywa i przyprawy pomagają udrożnić nos oraz zatoki, a miód łagodzi podrażnienia gardła. To świetne wsparcie w sezonie przeziębień.

Jak zrobić ognisty cydr?

Klasyczny sposób przygotowania wymaga macerowania, czyli moczenia składników przez 4-6 tygodni w occie, a następnie odcedzenia tego wyciągu i połączenia z miodem.

Przepis: Ognisty cydr z pomarańczą

Naturalny tonik zdrowotny wspomagający odporność organizmu.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
70
Liczba kalorii
13 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l naturalnego, niefiltrowanego octu jabłkowego
  • 1 kawałek chrzanu o długości 5 cm
  • 1 kawałek imbiru o długości 5 cm
  • 1 kawałek świeżej kurkumy o długości 5 cm lub 2-3 łyżki sproszkowanej
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 cytryna bio
  • 1/2 pomarańczy bio
  • 1/2 czerwonego jabłka
  • 1 mała zielona papryczka chili lub 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 szklanka płynnego miodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz chrzan, imbir i kurkumę, po czym pokrój na kawałki. Obierz ząbki czosnku i rozkrój połówkę cebuli. Cytrynę, pomarańczę i jabłko pokrój wraz ze skórką na duże kawałki. Papryczkę potnij na plasterki.
  2. Macerowanie produktówWszystkie składniki oprócz octu i miodu umieść w czystym, suchym słoiku, by sięgały około 2/3 jego wysokości. Zalej octem, by przykrył wszystkie składniki, pozostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką. Nałóż krążek pergaminu i zamknij wieczkiem. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Przez pierwsze 2 tygodnie codziennie wstrząsaj słoikiem.
  3. Mieszanie z miodemOdcedź płyn przez sitko wyłożone gazą i odciśnij składniki. Wlej miód i wymieszaj do rozpuszczenia. Przelej mieszankę do czystej butelki lub słoika i przechowuj w lodówce do kilku miesięcy.

Oprócz podstawowych produktów do ognistego cydru można dodać także:

  • inny naturalny ocet niż jabłkowy, najlepiej niefiltrowany, niepasteryzowany lub domowy,
  • miód manuka, który ma największą aktywność zwalczającą mikroby wśród miodów,
  • miąższ, skórkę i sok z cytryny, limonki, pomarańczy czy grejpfruta,
  • owoce, na przykład kawałki jabłek ze skórką, świeżą żurawinę czy pestki granatu,
  • zioła i przyprawy, takie jak kminek, oregano, rozmaryn, tymianek, kulki pieprzu, laski cynamonu,
  • warzywa, na przykład marchewkę czy białą rzodkiew.

Składniki można dobierać według uznania, używając tylko kilku albo wielu naraz. W moim przepisie stosuję nieco inną kombinację niż ta klasyczna.

Jak używać ognistego cydru?

Zazwyczaj pije się go rano przed śniadaniem, po wymieszaniu 1 łyżki mikstury w szklance wody. Rozcieńczenie jest konieczne, by zmniejszyć stężenie kwasów i innych związków, które w dużej ilości mogą uszkadzać szkliwo zębów i działają drażniąco.

Nie wszyscy będą mogli przyjmować ognisty cydr na czczo. Wtedy mogą sięgać po niego między posiłkami. W przypadku przemarznięcia, kontaktu z chorymi osobami czy pierwszych objawów przeziębiania można stosować ognisty cydr 2-3 razy dziennie.

Kto nie powinien pić ognistego cydru?

Nawet z wodą nie jest on wskazany dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, w tym z refluksem, wrzodami czy zapaleniem błony śluzowej. Ostre przyprawy mogą też wywoływać lub nasilać objawy zespołu jelita drażliwego.

Ognisty cydr zawiera silnie działające składniki, przez co powinny unikać go kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie ma bowiem wystarczających badań potwierdzających, że skoncentrowane dawki bioaktywnych substancji są dla nich bezpieczne. Napoju nie powinny otrzymywać także dzieci.

Możliwe są ponadto interakcje związków z tego toniku z niektórymi lekami, między innymi rozrzedzającymi krew, przeciw nadciśnieniu czy cukrzycy. Może być również niewskazany dla osób z cienkim szkliwem, jego uszkodzeniami i nadwrażliwością zębów.

Czytaj też:
Lepsza niż syrop z cebuli. Ta mikstura ratuje mnie w sezonie na przeziębienia, a to tylko 2 składniki
Czytaj też:
Gdy drapie mnie w gardle, piję ten ciemny sok. Naturalnie chroni przed infekcjami i wzmacnia odporność