Gdy drapie mnie w gardle, piję ten ciemny sok. Naturalnie chroni przed infekcjami i wzmacnia odporność

Gdy drapie mnie w gardle, piję ten ciemny sok. Naturalnie chroni przed infekcjami i wzmacnia odporność

Dodano: 
Sok z aronii czarnej
Sok z aronii czarnej Źródło: Shutterstock / Melica
Gdy tylko przemarznę lub zaczynam czuć drapanie w gardle, sięgam do lodówki po ciemnofioletowy sok. To całkiem smaczny antywirusowy środek, który chroni mnie przed infekcjami. A wystarczy kieliszek dziennie.

Sok z aronii trzymam w lodówce jak niektórzy aspirynę w apteczce. Nigdy nie wiadomo, kiedy będzie potrzebny, a w okresie zimowym zwykle trzeba pić go dłużej. Nikt z rodziny nie ma nic przeciwko temu, bo jest naprawdę dobry w smaku i wcale nie taki cierpki. Po ciemnym kolorze widać, że to skoncentrowane źródło składników wspierających zdrowie.

Czy sok z aronii pomaga na przeziębienie?

To skuteczny naturalny środek wzmacniający odporność. Wynika to z bardzo wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i związków mineralnych, które wspierają układ odpornościowy i mobilizują go do walki z patogenami. Zawsze wybieram sok wyciskany 100% (nie z koncentratu), który zawiera najwięcej zbawiennych substancji.

Kolor soku pochodzi od antycyjanów, pigmentów należących do rodziny polifenoli. To antyoksydanty o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwgrzybiczych. Hamują wnikanie wirusów do komórek, co potencjalnie skraca czas trwania infekcji lub łagodzi jej przebieg. Uszkadza też błony komórkowe innych patogenów, zakłóca ich metabolizm i hamuje rozwój.

Sam sok z aronii nie zawiera dużych ilości witaminy C, bo porcja 100 ml to tylko 10-20 procent dziennej dawki. Wiele produktów handlowych jest jednak wzbogacanych w ten przeciwutleniacz. Oprócz tych zawierających syntetyczną formę witaminy C bez trudu można znaleźć soki z wyciągiem z camu camu. Ta południowoamerykańska jagoda obfituje w kwas askorbinowy.

Na co pomaga picie soku z aronii?

Sok z tych owoców pomaga uzupełnić poziom ważnych składników, które wspierają funkcjonowanie organizmu. To przede wszystkim witaminy K, E oraz kwas foliowy, a także inne z grupy B. Zapewnia ponadto pewne dawki potasu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu.

Polifenole z soku z aronii mają właściwości przeciwcukrzycowe. Mogą ograniczać wchłanianie glukozy i poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, zmniejszając tym samym insulinooporność.

Produkt jest polecany w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Wspiera układ krążenia na różne sposoby – rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza stany zapalne w ich obrębie, wzmacnia je i poprawia funkcjonowanie. Obniża też wysoki cholesterol i ciśnienie krwi.

Związki z owoców stymulują ponadto wzrost korzystnych bakterii jelitowych i wspomagają ochronę przed stanami zapalnymi w układzie moczowym. Zawarte w soku cierpkie taniny mają działanie przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe, ale mogą podrażniać żołądek u wrażliwych osób.

Ile soku z aronii należy pić dziennie?

Zalecane dawkowanie soku z aronii to zazwyczaj 50 ml dziennie. Można go pić w jednej porcji lub podzielić na dwie mniejsze. Najlepiej przyjmować go na czczo albo maksymalnie na pół godziny przed posiłkiem.

Sok można rozcieńczyć go wodą albo małą ilością innego bezcukrowego soku. Nie należy jednak dodawać go do gorących napojów, bo traci swoje cenne działanie.

Kiedy nie pić soku z aronii?

Do jego picia wcale nie ma tak wielu przeciwwskazań, jak podają różne strony internetowe. Wbrew opiniom sok zawiera mało szczawianów, nie jest więc niekorzystny dla osób z dną moczanową czy kamicą nerkową.

Ostrzeżenia dotyczą również osób z niskim ciśnieniem krwi, jednak przy zalecanych dawkach nie grozi im jego nadmierne obniżenie.

Sok z aronii spożywany jako suplement diety jest bezpieczny dla osób zdrowych, jednak w przypadku poważnych schorzeń układu krążenia jego przyjmowanie trzeba omówić z lekarzem. Kuracja może zaburzać proces leczenia.

Interakcje aronii z lekami są rzadkie przy umiarkowanym spożyciu. Przy większych dawkach dotyczą leków przeciwzakrzepowych i przeciwcukrzycowych, a także przetwarzanych przez ten sam enzym w wątrobie. To między innymi statyny obniżające cholesterol, nasercowe blokery kanałów wapniowych, niektóre antybiotyki, leki przeciwgrzybicze, leki psychotropowe, środki na erekcję oraz przeciwbólowe opioidy.

Większe ilości soku z tych owoców nie są ponadto wskazane przy leczeniu onkologicznym za pomocą środków takich, jak cyklofosfamid, cyklosporyna czy trabektedyna.

Czytaj też:
Gdy czuję, że coś mnie bierze, biorę syrop z tego owocu. Ma więcej witaminy C niż cytryna i działa natychmiast
Czytaj też:
Ten miód działa cuda na odporność, a Polacy rzadko po niego sięgają. Zobacz, dlaczego warto