Idealne pierogi z kapustą robię już teraz. Mrożę surowe, a w święta rodzina prosi o kolejną porcję

Idealne pierogi z kapustą robię już teraz. Mrożę surowe, a w święta rodzina prosi o kolejną porcję

Dodano: 
Pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą Źródło: Pixabay / DagnyWalter
To danie jest symbolem Świąt, a ja mam na nie sposób. Idealnie sprężyste ciasto, aksamitny farsz z kapusty kiszonej z sekretnym składnikiem. Sprawdź, jak gotuję tradycyjne pierogi, które zawsze znikają do ostatniego.

Koniec listopada to u mnie czas na planowanie świątecznego menu. Przygotowania do Bożego Narodzenia często sprowadzają się do kulinarnego maratonu, ale są dania, które musimy mieć na stole – u mnie zawsze są to pierogi z kapustą. Ich smak i konsystencja decydują o magii Wigilii.

W moim domu zawsze robiliśmy je trochę inaczej. Do farszu nie dodaję bowiem suszonych grzybów. Zamiast tego do farszu przemycam coś nietypowego – ziemniaka. To właśnie on jest moim sekretnym składnikiem, który sprawia, że farsz jest idealnie zwarty, kremowy i aksamitny, a ja mogę się cieszyć smakiem, który pamiętam z dzieciństwa.

Jak przygotować pierogi z kapustą bez grzybów?

Dobre pierogi zaczynają się od sprężystego ciasta. Pamiętaj, aby ciasto po wyrobieniu odpoczęło, najlepiej zawinięte w folię w lodówce. Dzięki temu gluten się rozluźni, a ciasto łatwiej da się rozwałkować na idealnie cienkie placki. Jeśli farsz z kiszonej kapusty wydaje się zbyt luźny, tarty ziemniak załatwi sprawę.

Przepis: Pierogi z kapustą

Tradycyjne pierogi z kapustą, idealne nie tylko na Wigilię.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
194 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

na farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta na pierogiMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Szykowanie farszuKapustę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Duś, aż lekko zmięknie. Dodaj rozgniecionego widelcem ziemniaka (ziemniaka możesz też zetrzeć na tarce). Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie do farszu możesz też dodać dla smaku odrobinę masła. Odstaw farsz do ostudzenia.
  3. Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i lep pierogi. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Lepiej mrozić pierogi surowe czy gotowane?

Grudzień to miesiąc, w którym każda minuta jest na wagę złota, dlatego zdecydowanie polecam przygotowanie części świątecznych dań z wyprzedzeniem. Pierogi nadają się do tego idealnie. Jeśli chcesz je zamrozić, aby mieć więcej czasu przed świętami, mroź je surowe. Też tak robię.

Ulepione pierogi układam na tacy posypanej mąką, dbając o to, by się nie stykały. Wkładam je do zamrażarki. Gdy stwardnieją, przesypuję je do woreczków strunowych. Mrożenie surowych pierogów zapobiega ich rozmoczeniu się po rozmrożeniu i pozwala na ugotowanie ich al dente bezpośrednio przed podaniem. Mrożone wrzucasz prosto do wrzątku, a czas gotowania jest ten sam – 3 minuty od wypłynięcia.

Porada: Nie należy mrozić gotowanych pierogów, ponieważ po rozmrożeniu ich delikatne, już raz ugotowane ciasto traci strukturę — staje się wodniste, pęka i łatwo się rozpada. Surowe pierogi znoszą mrożenie dużo lepiej i zachowują idealną konsystencję po ugotowaniu.

Czytaj też:
Te pierogi robię częściej niż ruskie. Farsz jest tak pyszny, że można go jeść łyżkami
Czytaj też:
Każdy zachwyca się wyrazistym farszem, a sekret to jedna przyprawa. Przepis na genialne pierogi mam od koleżanki