Koniec listopada to u mnie czas na planowanie świątecznego menu. Przygotowania do Bożego Narodzenia często sprowadzają się do kulinarnego maratonu, ale są dania, które musimy mieć na stole – u mnie zawsze są to pierogi z kapustą. Ich smak i konsystencja decydują o magii Wigilii.
W moim domu zawsze robiliśmy je trochę inaczej. Do farszu nie dodaję bowiem suszonych grzybów. Zamiast tego do farszu przemycam coś nietypowego – ziemniaka. To właśnie on jest moim sekretnym składnikiem, który sprawia, że farsz jest idealnie zwarty, kremowy i aksamitny, a ja mogę się cieszyć smakiem, który pamiętam z dzieciństwa.
Jak przygotować pierogi z kapustą bez grzybów?
Dobre pierogi zaczynają się od sprężystego ciasta. Pamiętaj, aby ciasto po wyrobieniu odpoczęło, najlepiej zawinięte w folię w lodówce. Dzięki temu gluten się rozluźni, a ciasto łatwiej da się rozwałkować na idealnie cienkie placki. Jeśli farsz z kiszonej kapusty wydaje się zbyt luźny, tarty ziemniak załatwi sprawę.
Przepis: Pierogi z kapustą
Tradycyjne pierogi z kapustą, idealne nie tylko na Wigilię.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 194 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
na farsz:
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 ugotowany ziemniak
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta na pierogiMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Szykowanie farszuKapustę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Duś, aż lekko zmięknie. Dodaj rozgniecionego widelcem ziemniaka (ziemniaka możesz też zetrzeć na tarce). Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie do farszu możesz też dodać dla smaku odrobinę masła. Odstaw farsz do ostudzenia.
- Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i lep pierogi. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Lepiej mrozić pierogi surowe czy gotowane?
Grudzień to miesiąc, w którym każda minuta jest na wagę złota, dlatego zdecydowanie polecam przygotowanie części świątecznych dań z wyprzedzeniem. Pierogi nadają się do tego idealnie. Jeśli chcesz je zamrozić, aby mieć więcej czasu przed świętami, mroź je surowe. Też tak robię.
Ulepione pierogi układam na tacy posypanej mąką, dbając o to, by się nie stykały. Wkładam je do zamrażarki. Gdy stwardnieją, przesypuję je do woreczków strunowych. Mrożenie surowych pierogów zapobiega ich rozmoczeniu się po rozmrożeniu i pozwala na ugotowanie ich al dente bezpośrednio przed podaniem. Mrożone wrzucasz prosto do wrzątku, a czas gotowania jest ten sam – 3 minuty od wypłynięcia.
Porada: Nie należy mrozić gotowanych pierogów, ponieważ po rozmrożeniu ich delikatne, już raz ugotowane ciasto traci strukturę — staje się wodniste, pęka i łatwo się rozpada. Surowe pierogi znoszą mrożenie dużo lepiej i zachowują idealną konsystencję po ugotowaniu.
Czytaj też:
Te pierogi robię częściej niż ruskie. Farsz jest tak pyszny, że można go jeść łyżkamiCzytaj też:
Każdy zachwyca się wyrazistym farszem, a sekret to jedna przyprawa. Przepis na genialne pierogi mam od koleżanki
