Robię je jesienią i znika do ostatniego okruszka. Intensywnie czekoladowe ciasto z polewą to hit nie tylko na Andrzejki

Robię je jesienią i znika do ostatniego okruszka. Intensywnie czekoladowe ciasto z polewą to hit nie tylko na Andrzejki

Dodano: 
Ciasto czekoladowe z polewą
Ciasto czekoladowe z polewą Źródło: Shutterstock / Erhan Inga
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i z genialną polewą kawową. Idealne na chłodne wieczory i spotkania ze znajomymi.

Pierwszy raz spróbowałem go na imprezie andrzejkowej u znajomych. Połączenie gorzkiej czekolady z kawą wydawało mi się zbyt intensywne. A jednak! Ta głębia smaku totalnie mnie zaskoczyła. Teraz to mój popisowy deser na jesień, który z łatwością modyfikuję, by stał się gwiazdą świątecznego stołu.

Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe?

Sekret puszystości tego ciasta tkwi w ubitych na sztywno białkach. To stary, niezawodny sposób mojej mamy na lekkie i napowietrzone wypieki. Dzięki temu ciasto pięknie rośnie, jest delikatne i sprężyste. Dodatek maślanki sprawia, że jest jednocześnie cudownie wilgotne.

Kluczowe jest, by pianę z białek wmieszać do ciasta na samym końcu, bardzo delikatnie, za pomocą szpatułki. Chodzi o to, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, które napowietrzają masę. To one odpowiadają za lekkość i puszystość. Polewa kawowa to kropka nad i jej lekka goryczka idealnie przełamuje słodycz ciasta.

Przepis: Ciasto czekoladowe z polewą kawową

Intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto, idealne na każdą okazję.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
311 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml maślanki

Na polewę i dekoracje:

  • 150 g cukru pudru
  • 45 ml mocnego, gorącego espresso
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPiekarnik rozgrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż papierem. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Oddziel białka od żółtek.
  2. Łączenie składnikówDo suchych składników dodaj żółtka, olej i maślankę. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia. W osobnej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę.
  3. PieczenieUbitą pianę dodaj do masy czekoladowej w dwóch partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do formy i piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. Całkowicie wystudź.
  4. Przygotowanie polewyCukier puder utrzyj z gorącym espresso na gładką, gęstą polewę. Polej nią wystudzone ciasto. Czekoladę posiekaj na grube kawałki i posyp nią wierzch, zanim polewa zastygnie.

Jak podrasować takie ciasto na święta?

To ciasto to idealna baza do świątecznych eksperymentów. Kilka prostych modyfikacji zamieni je w prawdziwy bożonarodzeniowy hit.

  • Dodaj przyprawy korzenne – to najprostszy sposób na świąteczny klimat. Dodaj do suchych składników dwie łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika. Jej ciepły, korzenny aromat idealnie połączy się z czekoladą i kawą, tworząc ciasto o głębokim, świątecznym smaku.
  • Przełóż je powidłami – po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty. Przełóż je grubą warstwą gęstych, kwaśnych powideł śliwkowych. Ten prosty zabieg doda ciastu dodatkowej wilgoci i szlachetnego, owocowego smaku, który fantastycznie pasuje do czekolady.
  • Zmień polewę na pomarańczową – zamiast espresso, do cukru pudru dodaj świeżo wyciśnięty, gorący sok z pomarańczy i odrobinę startej skórki. Połączenie czekolady i pomarańczy to absolutna klasyka, która zawsze kojarzy się ze świętami.
  • Udekoruj bakaliami – zamiast kawałków czekolady, udekoruj wierzch ciasta kandyzowaną skórką pomarańczową, połówkami orzechów włoskich lub płatkami migdałów. Będzie nie tylko smaczniej, ale też zyska piękny, świąteczny wygląd.

Czytaj też:
Kolacja na słodko? Czemu nie! Ta będzie smaczna, zdrowa i zagwarantuje dobry sen
Czytaj też:
Wilgotne i puszyste ciasto migdałowe na maślance. 10 minut pracy, resztę robi piekarnik