Ścieram surowe buraki i w 15 minut mam surówkę na odporność. Jej smak robią dwa zaskakujące dodatki

Ścieram surowe buraki i w 15 minut mam surówkę na odporność. Jej smak robią dwa zaskakujące dodatki

Dodano: 
Surówka z buraków, jabłka i cebuli
Surówka z buraków, jabłka i cebuli Źródło: Shutterstock / Madeleine Steinbach
Ta prosta i szybka surówka łączy słodycz buraków i jabłka z ostrym akcentem cebuli. Zaledwie 15 minut i masz gotowy zdrowy dodatek do obiadu, który wzmocni odporność jesienią i zimą.

W swojej kuchni nigdy nie rezygnuję ze świeżych surówek. Jesienią i zimą, gdy potrzebujemy witamin, sięgam po nasze polskie warzywa. Dziś polecam mój ulubiony, klasyczny przepis na surówkę z surowych buraków, którą przygotowuję, odkąd pamiętam.

Dlaczego warto sięgać właśnie po taką surówkę z buraków?

Buraki to prawdziwe superwarzywo! Są bogate w witaminy, żelazo i kwas foliowy, dlatego świetnie wspierają organizm w okresie osłabienia. Surowe buraki zachowują najwięcej wartości odżywczych, a w połączeniu ze słodkim jabłkiem, cebulą i miodem tworzą wyjątkowo smaczną i zbilansowaną całość. To świetny sposób, aby w naturalny sposób wzbogacić dietę o błonnik i cenne mikroelementy, które pomagają walczyć z jesienną chandrą i sezonowymi infekcjami. Staram się, aby taka surówka regularnie gościła na moim stole, bo naprawdę czuję jej pozytywny wpływ.

Jak przygotować surówkę z buraków, jabłka i cebuli?

Sekretem idealnej konsystencji tej surówki jest użycie odpowiedniego jabłka – najlepiej, aby było słodkie, lekko kwaskowate i chrupiące. Pamiętajcie też, aby surowe buraki zetrzeć bezpośrednio przed podaniem lub od razu polać sokiem z cytryny, co zapobiegnie ich szybkiemu ciemnieniu. Surówka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli przed podaniem odstawisz ją na 15-20 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.

Przepis: Surówka z buraków, jabłka i cebuli

Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średniej wielkości czerwone buraki
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówBuraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj do nich sok z cytryny, miód i oliwę. Surówkę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do jeszcze dodać do surówki z buraków?

Jeśli masz ochotę na małe urozmaicenie, możesz wzbogacić tę surówkę o kilka dodatków. Dla chrupkości polecam dodać dużą garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich, ziaren słonecznika lub dyni. Świetnie pasuje też odrobina tartego chrzanu, który doda ostrości i podkręci smak. Zamiast oliwy możesz użyć oleju lnianego – jego orzechowy aromat idealnie współgra z lekko ziemistym smakiem buraków.

Czytaj też:
Ścieram seler i dodaję gotowane warzywo. Kremowa, różowa surówka to obiadowy hit
Czytaj też:
Z tartych buraków i trzech dodatków robię pyszną i zdrową surówkę. Pasuje do wielu obiadów