Ziemniaki z patelni potrafią doskonale smakować. Wystarczy tylko dobrać odpowiedni rodzaj warzywa i zastosować prosty zabieg. Dzięki temu smażone ziemniaki wyjdą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Dokładnie takie są najlepsze i na takie zawsze ma ochotę moja rodzina.
Jakie ziemniaki są najlepsze do smażenia?
Do smażenia najlepiej nadają się mączyste ziemniaki typów C i B. Takie ziemniaki mają więcej skrobi i dzięki temu potrafią się ładnie zrumienić z wierzchu, a w środku po usmażeniu są miękkie. Jeśli zaś chodzi o konkretne odmiany, można sięgnąć po np.: Denar, Lord, Vineta, Sante, Bryza, Tajfun. Lepiej zaś unikać ziemniaków o małej ilości skrobi, czyli typu A. Są to tzw. ziemniaki sałatkowe, które są zbyt wilgotne, jak do smażenia.
Patent na chrupiące ziemniaki z patelni
By ziemniaki z patelni wyszły chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, stosuję prosty patent. Po obraniu i pokrojeniu umieszczam je w garnku, płuczę, a potem zalewam zimną wodą. To właśnie ona wypłukuje z powierzchni ziemniaków nadmiar skrobi, która łatwo przypala się w czasie smażenia. Gdy zaś skrobia z powierzchni ziemniaków przejdzie do wody, talarki można będzie dość długo smażyć bez efektu przypalenia. A właśnie dość długie smażenie to klucz do chrupiącego wierzchu i puszystego wnętrza tych ziemniaczanych talarków. Przed smażeniem ziemniaki trzeba oczywiście odcedzić i osuszyć.
Przepis: Chrupiące ziemniaki
Talarki ziemniaków smażone na patelni
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- ok. 800 g ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Moczenie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz. Pokrój je w niezbyt grube talarki. Wrzuć je do garnka z wodą, mocz co najmniej godzinę. By przyspieszyć odmaczanie skrobi, do wody możesz dodać trochę soli i wodę w tym czasie wymienić 1-2 razy. Po tym czasie odcedź ziemniaki i dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej z masłem. Kładź plasterki ziemniaków i smaż je na średnim ogniu, aż z jednej strony będą rumiane. Wtedy talarki obróć na drugą stronę. Pod koniec smażenia ziemniaki oprósz solą, pieprzem i ziołami.
Wskazówka: Do smażenia ziemniaków warto użyć mieszanki masła i oleju. Masło doda ziemniakom przyjemnego smaku, a olej zapobiegnie wczesnemu przypalaniu się masła.
Inne pomysły na chrupiące ziemniaki z patelni
Efekt chrupiących ziemniaków z patelni można też uzyskać w inny sposób. Pokrojone w plasterki obrane bulwy można bowiem wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty. Dzięki temu lekko zmiękną i skróci się czas ich smażenia. Można je będzie smażyć na nieco większym ogniu, więc szybciej i lepiej się zrumienią z wierzchu, a przy tym ich wnętrze będzie puszyste.
Czytaj też:
Nie pomidorowa, nie ogórkowa, a kartoflanka. Ta tania, pożywna zupa jest idealna na chłodne dniCzytaj też:
Do placków ziemniaczanych nie dodaję mąki. Zastąpiłam ją znanym, ale mało popularnym produktem
