Dzięki tej prostej sztuczce moje smażone ziemniaki zawsze są chrupiące. Musisz spróbować

Dzięki tej prostej sztuczce moje smażone ziemniaki zawsze są chrupiące. Musisz spróbować

Dodano: 
Smażone ziemniaki
Smażone ziemniaki Źródło: Shutterstock / Nataliya Kuznetsova
Ziemniaki do obiadu można ugotować, upiec lub usmażyć. Moja rodzina najbardziej lubi te ostatnie. Dzięki prostej sztuczce zawsze wychodzą chrupiące. Zobaczcie, jak trzeba je przygotować.

Ziemniaki z patelni potrafią doskonale smakować. Wystarczy tylko dobrać odpowiedni rodzaj warzywa i zastosować prosty zabieg. Dzięki temu smażone ziemniaki wyjdą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Dokładnie takie są najlepsze i na takie zawsze ma ochotę moja rodzina.

Jakie ziemniaki są najlepsze do smażenia?

Do smażenia najlepiej nadają się mączyste ziemniaki typów C i B. Takie ziemniaki mają więcej skrobi i dzięki temu potrafią się ładnie zrumienić z wierzchu, a w środku po usmażeniu są miękkie. Jeśli zaś chodzi o konkretne odmiany, można sięgnąć po np.: Denar, Lord, Vineta, Sante, Bryza, Tajfun. Lepiej zaś unikać ziemniaków o małej ilości skrobi, czyli typu A. Są to tzw. ziemniaki sałatkowe, które są zbyt wilgotne, jak do smażenia.

Patent na chrupiące ziemniaki z patelni

By ziemniaki z patelni wyszły chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, stosuję prosty patent. Po obraniu i pokrojeniu umieszczam je w garnku, płuczę, a potem zalewam zimną wodą. To właśnie ona wypłukuje z powierzchni ziemniaków nadmiar skrobi, która łatwo przypala się w czasie smażenia. Gdy zaś skrobia z powierzchni ziemniaków przejdzie do wody, talarki można będzie dość długo smażyć bez efektu przypalenia. A właśnie dość długie smażenie to klucz do chrupiącego wierzchu i puszystego wnętrza tych ziemniaczanych talarków. Przed smażeniem ziemniaki trzeba oczywiście odcedzić i osuszyć.

Przepis: Chrupiące ziemniaki

Talarki ziemniaków smażone na patelni

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 800 g ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Moczenie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz. Pokrój je w niezbyt grube talarki. Wrzuć je do garnka z wodą, mocz co najmniej godzinę. By przyspieszyć odmaczanie skrobi, do wody możesz dodać trochę soli i wodę w tym czasie wymienić 1-2 razy. Po tym czasie odcedź ziemniaki i dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej z masłem. Kładź plasterki ziemniaków i smaż je na średnim ogniu, aż z jednej strony będą rumiane. Wtedy talarki obróć na drugą stronę. Pod koniec smażenia ziemniaki oprósz solą, pieprzem i ziołami.

Wskazówka: Do smażenia ziemniaków warto użyć mieszanki masła i oleju. Masło doda ziemniakom przyjemnego smaku, a olej zapobiegnie wczesnemu przypalaniu się masła.

Inne pomysły na chrupiące ziemniaki z patelni

Efekt chrupiących ziemniaków z patelni można też uzyskać w inny sposób. Pokrojone w plasterki obrane bulwy można bowiem wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty. Dzięki temu lekko zmiękną i skróci się czas ich smażenia. Można je będzie smażyć na nieco większym ogniu, więc szybciej i lepiej się zrumienią z wierzchu, a przy tym ich wnętrze będzie puszyste.

Czytaj też:
Nie pomidorowa, nie ogórkowa, a kartoflanka. Ta tania, pożywna zupa jest idealna na chłodne dni
Czytaj też:
Do placków ziemniaczanych nie dodaję mąki. Zastąpiłam ją znanym, ale mało popularnym produktem