Zamiast pizzy serwuję taką zapiekankę. Ta kolacja na ciepło jest szalenie prosta i pyszna

Zamiast pizzy serwuję taką zapiekankę. Ta kolacja na ciepło jest szalenie prosta i pyszna

Dodano: 
Zapiekanka a la pizza
Zapiekanka a la pizza Źródło: Unsplash / sheri silver
Gdy moja rodzina marzy o pizzy, a mnie nie chce robić się ciasta, szykuję taką zapiekankę. Smakuje niemal tak samo, a mało przy niej pracy. Taką kolację na ciepło każdy z was zrobi raz-dwa.

Kolacja na ciepło to jest to! Smakuje o wiele lepiej niż zwykłe kanapki, zjada się ją z wielką przyjemnością i doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu, jak ją przygotować, skorzystajcie z mojego pomysłu. Oto prosta zapiekanka à la pizza, która zawiera takie same dodatki, jak słynny placek. Jednak zamiast ciasta, sięgam po makaron.

Jak przygotować makaron do zapiekanki?

Podstawą tej mojej apetycznej zapiekanki jest makaron. Nim wymieszam go z dodatkami, gotuję go al dente, czyli tak, by pozostał lekko twardawy. Najlepiej sprawdzi się tu nieco grubszy makaron, typu świderki, penne, kolanka. Po ugotowaniu w osolonym wrzątku tylko go odcedzam i osączam. Nie hartuję zimną wodą, bo wtedy gorzej łączy się z dodatkami.

Jak zrobić prostą kolację na ciepło?

Ta kolacja na ciepło w smaku przypomina pizzę, ale jest szybsza i łatwiejsza do przygotowania. Tak naprawdę, jeśli chodzi o składniki, różni się tylko brakiem ciasta. Zamiast zagniatać je z mąki, drożdży i wody, po prostu gotuję makaron. Potem mieszam go z takimi samymi składnikami, jakie zwykle dodaję do pizzy i wstawiam do piekarnika. Cała rodzina zjada to danie ze smakiem i już zyskało miano jednej ze smaczniejszych kolacji na ciepło w moim wykonaniu.

Przepis: Zapiekanka à la pizza

Kolacja na ciepło o smaku pizzy pepperoni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g grubszego makaronu
  • 2/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 150 g startej mozzarelli
  • 80 g salami w cienkich plasterkach
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, osącz, przestudź. Przecier pomidorowy dopraw oregano, solą i pieprzem.
  2. Łączenie składnikówUgotowany makaron wymieszaj z sosem pomidorowym, połową startego sera i plasterkami salami. Przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, równomiernie rozprowadź.
  3. PieczenieWierzch posyp pozostałym startym serem. Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 15-20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

Inna wersja zapiekanki à la pizza

Do mojej zapiekanki à la pizza dodaję sos pomidorowy, plasterki salami i starty ser. Dzięki temu mam makaronową wersję pizzy pepperoni. Jeśli jednak chcecie, możecie wymieszać z makaronem swoje ulubione składniki. Mogą to być np.: kawałki ananasa z puszki i paski szynki albo pokrojona cebula, papryka i salami czy jedynie sos pomidorowy i ser. Wierzch zawsze posypcie dodatkowym serem, dzięki czemu powierzchnia nie wyschnie, a będzie chrupiąca i przyjemnie ciągnąca.

Czytaj też:
Gotowe placki, trzy dodatki i pyszna kolacja na ciepło gotowa. Wystarczy 15 minut
Czytaj też:
To jedne z najlepszych racuchów, jakie jadłam. Ich podstawą jest zdrowe warzywo